Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Генерал-лейтенант армії США у відставці Бен Ходжес став почесним доктором Острозької академії

25.09.2024

25 вересня генерал-лейтенанту армії США у відставці, екскомандувачу американської армії у Європі Фредеріку Бенджаміну Ходжесу ІІІ було присвоєно почесне звання Doctoris Honoris Національного університету «Острозька академія» із врученням іменної мантії та диплома, що засвідчує звання.

«Ми вперше здійснюємо церемонію вручення мантії Почесного Доктора Острозької академії онлайн. Та, незважаючи на це, вважаю, що наш інавгурант відчуває сердечну теплоту спільноти університету навіть на відстані. Сподіваємося, що Бен Ходжес теж подумки разом із нами»,

зазначив президент, ректор-організатор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

Бен Ходжес уже другий рік читає лекції для студентів Острозької академії, модератором яких є доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов. Зокрема Бен Ходжес провів лекції, які порушували питання стратегічних підходів до подолання російської агресії, перспективи завершення війни, перспективи вступу України до НАТО, великої стратегії протидії росії/Китаю й майбутнім виборам у США й наслідків обох для України, перспективи створення Міжнародного трибуналу для росії, проблеми і виклики глобальної безпеки, розбудови і зміцнення спроможності української армії тощо.

Вчена рада ухвалила обрати Почесним Доктором Національного університету «Острозька академія» Фредеріка Бенджаміна Ходжеса ІІІ за значний особистий внесок у розвиток української освіти та науки, формування висококваліфікованих фахівців у галузі національної безпеки й оборони та підтримку суверенітету України. Біографічну довідку про Фредеріка Бенджаміна Ходжеса ІІІ урочисто зачитав директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець.

Директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, кандидатка наук із державного управління, доцентка Олена Шершньова привітала Бена Ходжеса з отриманням звання Почесного Доктора Острозької академії та висловила слова вдячності за проведення лекцій для студентів університету.

Уже неодноразово під час зустрічей зі студентами Бен Ходжес зазначає, що він вражений навичками студентів Острозької академії, зокрема високим рівнем володіння англійської мови, обізнаністю в міжнародній політичній ситуації, глибиною й аналітичністю поставлених запитань.

«Відчуваю надзвичайну вдячність, що маю таку можливість отримати це почесне звання. Для мене є честю бути другом Острозької академії й читати лекції для чудових студентів, викладачів і працівників університету»,

наголосив Бен Ходжес.

 

Довідка про Фредеріка Бенджаміна «Бена» Ходжеса III:

Фредерік Бенджамін «Бен» Ходжес III – випускник Військової академії США 1980 року, Ходжес став піхотним офіцером, служив командиром взводу і командиром роти у 2-й бронетанковій дивізії (передовій) в Німеччині. Після закінчення курсів підвищення кваліфікації піхотних офіцерів у 1984 році служив у 101-й повітряно-десантній дивізії. У березні 1989 року Ходжес став інструктором у піхотній школі армії США. Він навчався в Командно-штабному коледжі і закінчив Школу вищих військових студій у 1993 році, ставши G-3 (начальником відділу планування) 2-ї піхотної дивізії в Південній Кореї. Ходжес служив виконавчим офіцером батальйону 101-ї повітряно-десантної дивізії, а в серпні 1995 року став ад'ютантом Верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил НАТО в Європі. У 1997 році він став командиром батальйону 101-ї повітряно-десантної дивізії. У 1999-2000 роках був офіцером по зв’язках із Конгресом в Офісі начальника відділу зв’язків із законодавчою владою. Після закінчення Національного військового коледжу в 2001 році Ходжес служив в Об’єднаному навчальному центрі бойової готовності у Форт-Полку. Прийнявши командування 1-ю бригадою 101-ї повітряно-десантної у 2002 році, Ходжес очолив бригаду в операції «Іракська свобода».

У 2004 році Ходжес став генерал-лейтенантом XVIII повітряно-десантного корпусу, а згодом одночасно служив на посаді генерал-лейтенанта Багатонаціонального корпусу в Іраку. Він став начальником штабу XVIII повітряно-десантного корпусу, а з 2007 року був заступником начальника відділу зв’язків із законодавчою владою в офісі міністра армії США. У серпні 2009 року Ходжес став директором з операцій регіонального командування «Південь» в Афганістані. У грудні 2010 року він став директором Пакистансько-афганської координаційної групи при Об'єднаному штабі, а в листопаді 2012 року прийняв командування Сухопутними військами Альянсу. У листопаді 2014 року Ходжес став командувачем Сухопутних військ США в Європі і обіймав цю посаду упродовж трьох років до виходу у відставку з армії США в січні 2018 року.

Очолював кафедру Першинга зі стратегічних досліджень у Центрі аналізу європейської політики (CEPA). Крім того, генерал Ходжес є старшим наставником НАТО з питань логістики, консультує кілька компаній із питань Європи, НАТО та Європейського Союзу, а також є співавтором книги «Майбутня війна і оборона Європи», опублікованої видавництвом Оксфордського університету.

У вересні 2024 року був обраний Doctoris Honoris Національного університету «Острозька академія».