Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася лекція лауреатки Нобелівської премії миру Олександри Матвійчук

13.05.2024

13 травня в межах Днів науки в Національному університеті «Острозька академія» відбулася публічна лекція української юристки й правозахисниці, лауреатки премій імені Василя Стуса і «Захисник демократії», голови організації «Центр громадянських свобод», нагородженої Нобелівською премією миру 2022 року Олександри Матвійчук.

«Щиро радію, що до 30-річчя Острозької академії ми підготували такий потужний, надзвичайно вагомий захід. Сьогодні відкриваємо свято науки лекцією людини-легенди, лауреатки Нобелівської премії миру 2022 року Олександри Матвійчук. Пишаємося, що в Острозькій академії відбуваються зустрічі з такими непересічними особистостями»,

звернувся зі вступним словом в. о. ректора Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

Модерував захід проректор із науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор НаУОА Дмитро Шевчук.

Під час лекції Олександра Матвійчук закцентувала свою увагу на правах людини в умовах війни. Зокрема спікерка розповіла про організацію «Центр громадянських свобод» та її діяльність, дію галузей міжнародного права (права людини й міжнародного гуманітарного права), проблеми, із якими стикаються правозахисні організації, документування воєнних злочинів, методи ведення війни тощо.

«Займаюся правозахистом в Центрі громадянських свободі з моменту його заснування в 2007 році. Із війною ми зустрілися в лютому 2014 року. Наша організація стала першою правозахисною організацією, яка відправила мобільні групи працювати в Крим, потім у Луганську й Донецьку області. Ми тоді не мали уявлення, що почалася війна, але з лютого 2014 почали документувати воєнні злочини. Наша основна специфіка - це була робота з практики незаконного викрадення, катування, утримання, зґвалтування і вбивства цивільних людей на окупованих територіях, а також незаконних політичних переслідувань росією. Із початком повномасштабного вторгнення в 2022 році ми об’єднали зусилля з низкою організацій, переважно з регіонів, побудували всеукраїнську мережу документаторів і зараз маємо амбітну ціль - документувати найменший злочинний епізод, який росіяни вчинили в селах кожної області України»,

зазначила Олександра Матвійчук.

Також під час заходу відбулася дискусія у форматі питань-відповідей. Говорили про індивідуальну й колективну відповідальність, права військовополонених, покарання за воєнні злочини, дотримання прав людини в умовах війни, правозахисну діяльність в Україні після закінчення війни тощо.

«Надзвичайно дякую за запрошення на цей важливий захід. Це велика честь для мене бути з вами тут і мати можливість виступати на відкритті Днів науки. Я вже була в Острозькій академії, але дуже хочу відвідати університет у майбутньому ще раз»,

підсумувала Олександра Матвійчук.

Враженнями від зустрічі поділився студент 1-го курсу Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Антон Зозуля:

«Під час сьогоднішньої зустрічі з правозахисницею Олександрою Матвійчук студенти мали нагоду дізнатися більше про те, яке важливе місце посідає документування злочинів рф проти України під час війни. Також пані Олександра розповіла про свій життєвий шлях борчині за справедливість і з радістю відповіла на ті запитання щодо правозахисної діяльності, що цікавили студентську молодь і викладацький склад Острозької академії».