Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Викладачі кафедри громадського здоровʼя та фізичного виховання разом із здобувачами спеціальності «Громадське здоровʼя» взяли участь у Регіональному форумі з неінфекційних захворювань

10.09.2024

Упродовж 9-10 вересня викладачі кафедри громадського здоровʼя та фізичного виховання Національного університету «Острозька академія» разом із здобувачами спеціальності «Громадське здоровʼя» взяли активну участь у Регіональному форумі з неінфекційних захворювань.

Захід організували ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», генеральний директор Роман Сафонов, у партнерстві з Українсько-швейцарським проєктом «Діємо для здоровʼя» (Галина Майструк та Катерина Римаренко), зa фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC).

Завідувач кафедри громадського здоровʼя та фізичного виховання Ігор Гущук зазначив:

«Форум з неінфекційних захворювань (НІЗ) проводився вперше в Рівному й мав на меті об’єднати національних і регіональних експертів для обговорення заходів профілактики та контролю за НІЗ. Основні завдання – це обмін досвідом, напрацювання ефективних рішень і визначення подальших кроків для подолання тягаря НІЗ як у Рівненській області, особливо в умовах війни, так і на теренах держави в період післявоєнного відновлення».

Форум зібрав понад 150 учасників з Рівного й західних областей України, зокрема з Хмельницької, Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Волинської та Івано-Франківської. Серед учасників були основні фахівці системи охорони громадського здоров’я, а також дотичні до сфери громадського здоров’я: головні державні санітарні лікарі-керівники регіональних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України (ЦКПХ), керівництво Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення, керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), представники національної поліції та освітяни. 

«Це дало змогу експертам, фахівцям і представникам громадських організацій обмінятися досвідом, обговорити актуальні проблеми та шляхи їх вирішення»,

додав Ігор Гущук.

Активну участь у заходах взяли не тільки викладачі Острозької академії (доц. Інна Хоронжевська, Дануся Брезицька, Ганна Кушнірук), але й здобувачі магістерського рівня (Ганна Сідлецька, Віра Василик, Василь Хвалько, Тетяна Швець).

«Окремо варто відзначити Наталю Фесовець, яка фактично забезпечувала виконання основних програмних організаційних та технічних заходів, і їй активно допомагали наші випускники: Софія Ткачук, Марія Косік, Микола Чеховський, Наталя Седляр та інші. Разом зі своїми колегами Тетяною Юрочко та Русланом Савчуком мав змогу взяти участь у панельній дискусії щодо кадрового потенціалу у системі охорони громадського здоровʼя за спеціальністю «Громадське здоровʼя», де поділився нашими напрацюваннями й окреслив проблемні питання в цьому напрямі, насамперед із зміни стандартів освіти, працевлаштування тощо  зважаючи на ухвалений ЗУ «Про систему громадського здоровʼя»,

підсумував Ігор Гущук.

Дануся Брезицька поділилась своїми напрацюваннями й досвідом щодо змін поведінки.

Кафедра громадського здоровʼя та фізичного виховання запропонувала менеджерам проєкту «Діємо для здоровʼя» поглибити співпрацю щодо оцінки впливу якості питної води на НІЗ. (Довідково: Рівненщина - єдина область в Україні, де населення споживає питну воду винятково з підземних водоносних горизонтів).