Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Віват бакалаврам Острозької академії!

29.06.2024

28-29 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася «Конвокація-2024». Дипломи бакалаврів отримали випускники Навчально-наукового інституту лінгвістики, Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського, Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, а також економічного факультету.

Цьогоріч бакалаврами Острозької академії є багато студентів, які зараз воюють мужньо захищають нашу державу від агресора, аби ми мали можливість навчатись і працювати. Вони не змогли бути присутніми під час вручення дипломів разом зі всіма, але завдяки їм інша когорта студентів сьогодні бере участь в офіційній церемонії врученні. 

Із вітальним словом звернувся помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу, доктор психологічних наук, професор Едуард Балашов:

«Ще Острозька академія XVI століття, заснована славетним князем Василем-Костянтином Острозьким, була огнищем освіти, шкільництва, духівництва. Відтоді, коли в академії викладалося «сім вільних наук», наш університет виховував еліту української нації, провідників, культурних і громадських діячів, гетьманів, митрополитів, багатьох інших відомих особистостей. Гасло відродженої Острозької академії – це «Традиція, що творить майбутнє». Ви – наше майбутнє. Ви є частиною нашої дружньої великої родини. Завжди пам’ятайте про цінності, моральні й духовні принципи, які ми сповідуємо в університеті. Адже саме ви є та еліта, яка вже будує й буде будувати омріяну, незалежну, суверенну, демократичну Україну, яка стала й далі ставатиме повноправним членом об’єднаної Європи і світової спільноти».

Проректор із науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук зазначив:

«Ви пройшли нелегкий шлях, але інтелектуальна стійкість, яку ви продемонстрували упродовж цих років, є підставою отримання диплому Острозької академії. Пам’ятайте, що це не просто документ, де засвідчено вашу кваліфікацію, це знак якості. Наші викладачі – висококваліфіковані фахівці, наші випускники займають високі позиції на ринку праці. Слова «Віват градуантам!», які сьогодні почуєте, ви повинні наповнювати своїми вчинками, думками, ідеями, задумами й тим, що будете виконувати почесну місію випускника Острозької академії».

Дипломи з відзнакою вручав помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу, доктор психологічних наук, професор Едуард Балашов, а дипломи звичайного зразка – директорка Навчально-наукового інституту лінгвістики, кандидатка психологічних наук, доцентка Інна Ковальчук. Наказ про присвоєння ступеня бакалавра урочисто зачитала заступниця директорки Інституту лінгвістики з наукової роботи, кандидатка педагогічних наук, доцентка Оксана Костюк.

«Ви – випуск, якому довелося вступати під час пандемії, навчатися під час пандемії, а також повномасштабного російського вторгнення. Але ви незламні. Ви – розумні, інтелігентні, виховані, елегантні, красиві, справжні українські випускники. Своєю працею, знаннями, зусиллями ви отримали диплом Острозької академії. Серед вас військові, волонтери, випускники, які шукають різні програми академічної мобільності. Пишаюся, що мала честь працювати з вами чотири роки. Запрошуємо вступати на наші магістерські програми. Бажаємо вам успіху й нехай ваш життєвий шлях буде світлим, добрим, а найголовніше – під мирним українським небом»,

зауважила Інна Ковальчук.

Слова вдячності від спільноти випускників Навчально-наукового інституту лінгвістики висловив бакалавриня Світлана Павленко:

«Сьогодні особливий день для кожного з нас, бо ми прощаємося з нашою рідною альма-матер, із місцем, де упродовж цих чотирьох років ви формували наші знання, світогляд, де ми насамперед ставали особистостями. Щиро дякую викладачам за їхню невтомну працю, мудрість, знання, якими вони ділилися з нами. Ви навчили нас критичному мисленню, самостійному пошуку інформації, а головне – ставити перед собою цілі і їх досягати. Сьогодні ми стоїмо на порозі нового життя, сповненого невідомих можливостей і перспектив. Кожен із нас обере свій шлях, професію, вектор. Але вірю, що знання й навички, які ми отримали в Острозькій академії, допоможуть нам досягти успіхів у будь-якій справі. Нехай кожен із нас знайде своє місце в житті, реалізує свої мрії і стане гідним громадянином своєї країни».

Чергове вимкнення світла не завадило Інституту права провести церемонію вручення дипломів. Студенти разом із викладачами спільно виконали Гімн України й заспівали «Ой, у лузі червона калина», яка стала символом незламності й нездоланності нашого народу.

Дипломи з відзнакою випускникам Інституту права вручав проректор із науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук, а дипломи звичайного зразка – директорка Навчально-наукового інституту права ім. Іоаникія Малиновського, кандидатка юридичних наук, доцентка Ольга Балацька. Наказ про присвоєння ступеня бакалавра урочисто зачитала заступниця директорки Інституту права з навчально-виховної роботи, викладачка кафедри теорії та історії держави і права Тетяна Хомич.

«Цей день поєднує смуток і радість так, як живе наша Україна останні роки; так, як виборюють наші незламні українці перемогу над ворогом. Пам’ятайте, хто ви і звідки ви. Ваш випуск – це гордість Острозької академії, нашої правничої родини. Попри всі виклики ви навчалися, проявляли безліч ініціатив, організовували різні активності в університеті. Ви – майбутні лідери, державотворці. Несіть гідно звання правників. Вірте в себе й Україну»,

наголосила Ольга Балацька.

Випускниця спеціальності «Право» Тетяна Поліщук додала:

«Насамперед найщиріша подяку адміністрації університету. Ваша стратегічна візія, управлінські рішення й постійна підтримка створили платформу для нашого академічного зростання. Завдяки вашим зусиллям ми мали змогу навчатися в умовах, що сприяли розвитку інтелектуальних й особистісних якостей. Особливу вдячність висловлюємо нашим викладачам. Ваша відданість науці й педагогіці є незмінним джерелом натхнення. Ви не лише передавали нам знання, але й виховували в нас здатність до критичного мислення, стимулювали нашу допитливість і надавали підтримку в найскладніші моменти. Ми будемо пам'ятати цей період із вдячністю й теплом і завжди залишимося частиною цієї великої університетської спільноти».

Дипломи з відзнакою випускникам Інституту соціально-гуманітарного менеджменту вручав проректор із науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук, а дипломи звичайного зразка – завідувачка кафедри філософії та культурного менеджменту, докторка філософських наук, доцентка Марія Петрушкевич; завідувачка кафедри психології та педагогіки, докторка психологічних наук, доцентка Оксана Матласевич; завідувач кафедри української мови і літератури, кандидат філологічних наук, доцент Віталій Максимчук; завідувачка кафедри педагогіки та методики початкового навчання, кандидатка педагогічних наук, доцентка Зоя Столяр; завідувач кафедри журналістики та PR менеджменту, кандидат філологічних наук, доцент Роман Шулик; кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання Анна Гільман. Наказ про присвоєння ступеня бакалавра урочисто зачитав директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець.

«Сьогодні відбувається ще один випуск нашого інституту, який відпускає і випускає талановитих, самобутніх і патріотичних українців й українок. Острозька академія – це унікальне місце з унікальними людьми й подіями. Це найкраще, що трапилося у вашому житті. Ви вчилися в непрості часи, але на сильних випадають найважчі випробування. Ви їх достойно витримали. Острозька академія завжди залишиться у вашому серці і спогадах. Бажаю вам не загубити вашу альма-матер, не загубитися в житті й дотримуватися тих цінностей і моральних орієнтирів, які ми з викладачами вам закладали і плекали всі ці роки. Бажаю здобути нових успіхів і досягнень, долаючи гідно всі виклики, а також знайти можливість підтримувати й розбудовувати Україну, яка так вас потребує»,

зауважив Максим Карповець.

Слова вдячності від спільноти випускників Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту висловила бакалавриня Альона Пиліпака:

«Величезна гордість стояти зі званням бакалаврів Острозької академії. Ще більша гордість тримати в руках український диплом в українському закладі вищої освіти. Ціна цього, безумовно, знання, але насправді це про набагато більше. Це про тих, хто захищав і захищає нас далі і продовжує бути із нами; хто не може бути тут сьогодні. І ми знаємо й пам’ятаємо про це, відчуваючи відповідальність своєї місії зараз і в майбутньому. Острозька академія стала місцем, де ми всі інтелектуально й духовно зросли. Це про ріст особистостей, які об’єднані між собою передусім цінностями своєї альма-матер. Острозька академія та Інститут соціально-гуманітарного менеджменту – це про силу і стійкість, особливий дух, що тісно переплітається з якістю освіти незалежно від умов чи обставин. Щиро вірю, що всі знання, досвід, знайомства і студентські університетські зв’язки принесуть користь нам, Острозькій академії та Україні».

Дипломи з відзнакою випускникам Інституту міжнародних відносин та національної безпеки вручав помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу, доктор психологічних наук, професор Едуард Балашов, а дипломи звичайного зразка – завідувач кафедри національної безпеки та політології, доктор юридичних наук, професор Микола Романов; завідувач кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського, кандидат історичних наук, доцент Микола Близняк; кандидат наук з державного управління, старший викладач кафедри інформаційно-документних комунікацій Віталій Бондар; доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин Петро Кулаковський; завідувачка кафедри міжнародних відносин, докторка політичних наук, професорка Тетяна Сидорук. Наказ про присвоєння ступеня бакалавра урочисто зачитала директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, кандидатка наук із державного управління, доцентка Олена Шершньова.

«Несіть впевнено ту кваліфікацію, яку ви сьогодні отримали, несіть із гордістю знак якості випускника Національного університету «Острозька академія»,

додала Олена Шершньова.

Дипломи з відзнакою випускникам економічного факультету вручав помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу, доктор психологічних наук, професор Едуард Балашов, а дипломи звичайного зразка – завідувачка кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій, докторка економічних наук, професорка Ольга Кривицька, докторка економічних наук, професорка кафедри фінансів, обліку і аудиту Наталія Мамонтова, директор ІТ-компанії «Honeycomb» Олександр Мельничук. Наказ про присвоєння ступеня бакалавра урочисто зачитав декан економічного факультету, кандидат економічних наук, доцент Олександр Новоселецький.

«Ви стали цифровізаторами освітніх процесів. Ви досягли результату самостійно, але й за підтримки викладачів, батьків, друзів. Ми цим пишаємося. Ви молоді, енергійні, будьте креативними, сміливими, ставте амбітні плани, досягайте їх, але залишайтеся людьми. Пам’ятайте, що ви є частиною нашої університетської родини й ми завжди будемо раді бачити вас у стінах Острозької академії й на економічному факультеті зокрема. Не зупиняйтеся на досягнутому»,

зазначив Олександр Новоселецький.

Випускники-бакалаври на своїх інститутах і факультетах створили банки для донатів на потреби 80-ї штурмової бригади, де добровольцем служить випускник Острозької академії.

До слова, у цей день дипломи отримали й магістри спеціальності «Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)».

 

Більше фотографій із події за покликанням: https://drive.google.com/drive/folders/1425VvGWmc_d-shbSQPo06Y0P6aY_Zrtt