Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася лекція Заслуженого юриста України Василя Костицького

29.05.2024

29 травня в Національному університеті “Острозька академія” відбулася лекція доктора юридичних наук України, академіка Національної академії правових наук, професора КНУ ім. Тараса Шевченка, Президента Асоціації українських правників, заслуженого юриста України Василя Костицького.

З вітальним словом звернулася директорка Навчально-наукового інституту права імені І.Малиновського, кандидатка юридичних наук, доцентка Ольга Балацька:

«Рада вітати усіх на нашій зустрічі. Вона присвячена актуальній тематиці верховенства права, яка ніколи не вичерпується, особливо в умовах російсько-української війни. Велика честь для нашого університету й інституту проводити зустріч із таким гостем і лектором — людиною, яка є одним із «батьків Конституції». Його надзвичайний досвід як правника, і громадського діяча, і науковця вражає, тому сьогодні він обовʼязково поділиться ним із вами».

Василь Костицький відомий не лише на теренах України, але й далеко за її межами як визначний вчений і політик. Його багаторічна кар'єра включає роботу народним депутатом України І, ІІ та ІІІ скликань, авторство майже 200 законопроектів та безпосередню участь у створенні Конституції України 1996 року. Це один із тих державних діячів, які своїми науковими розробками та політичними рішеннями закладали підвалини сучасної української державності.

«Для мене знаково виступати сьогодні в Острозькій академії, адже це місце — колиска української освіти, яка будувалася на християнських засадах»,

зазначив Василь Костицький.

У своїй лекції спікер порушив актуальні питання. Однією з основних тем стало питання про те, що є ознакою сучасності держави. Спікер наголосив, що розташування на світовій мапі не є достатнім для того, щоб держава могла вважатися сучасною й правовою.

Пан Костицький підкреслив, що для справжньої сучасності держава повинна бути наповнена змістом, особливо в умовах глобальних викликів. Сучасна держава повинна вміти відповідати цим викликам, зберігаючи свою незалежність і забезпечуючи права своїх громадян, особливе місце у ній займає судова влада. У концепції поділу державної влади особливе місце належить народу, як її субʼєкту, а не обʼєкту, прикладом є український народ, який неодноразово продемонстрував свою владу на майдані та зупинив російських окупантів у м.Київ з початку повномасштабного вторгнення.

Лекція Василя Костицького зібрала навколо себе численних слухачів, серед яких були студенти, викладачі, науковці. Кожен із них мав можливість особисто поспілкуватися зі спікером, поставити запитання й отримати на них вичерпні відповіді.

Ця лекція – приклад того, як наукові знання й політичний досвід можуть поєднуватися для вирішення найактуальніших проблем сучасного громадянського суспільства.