Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні Пітер Ван Де Вельде прочитав лекцію для студентів Острозької академії

28.05.2024

28 травня в Національному університеті «Острозька академія» розпочався Дипломатичний тиждень – подія, яка дає можливість дізнатися більше про глобальні процеси у світі, обговорити актуальні питання сучасності.

Перша зустріч у межах Дипломатичного тижня відбулася з Надзвичайним і Повноважним Послом Бельгії в Україні Пітером Ван Де Вельде. 

«Ми постійно проводимо дипломатичні форуми й зустрічі з послами в Острозькій академії. У 2019 році наш університет потрапив до Книги рекордів України в категорії «Масові заходи» за проведення дипломатичного форуму, на якому були представлені дипломати й посли із 17-ти країн світу. Сьогодні в Острозькій академії особливий день, бо ми розпочинаємо дипломатичний тиждень із зустрічі з унікальною й геніальною особистістю – Пітером Ван Де Вельде. Для нас велика честь познайомитися й поспілкуватися з такою людиною, яка є не просто послом і дипломатом, а ще й має унікальні людські якості, зокрема сміливість і наполегливість. Сподіваюся, що сьогоднішня зустріч пройде успішно й продуктивно, і пан Посол ще не раз відвідає Острозьку академію»,

зазначив у вітальному слові в. о. ректора Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

Під час зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол розповів студентам про особливості сучасної дипломатії, Європейський Союз, Бельгію у світовій політиці та напрями її співпраці з Україною:

  • На мою думку, початок повномасштабної російської агресії спричинив велику зацікавленість Україною. Також приблизно 60-70 тисяч українців приїхали жити в Бельгію як біженці й залишалися в будинках людей. І впродовж останніх двох років ми бачили величезну несправедливість щодо України. Це змінило не тільки відносини між Бельгією та Україною, але й геополітичні виклики, із якими стикнулися всі західні країни. 
  • Українцям не потрібно офіційно вважатися європейцями, бо ми вважаємо, що вони ними і є. Але процес приєднання до ЄС є важким, це дуже складна організація, потрібно впровадити чимало законодавства. Україна має відповісти на безліч запитань і виконати багато умов. Це не робиться за рік чи два. Це завжди, для будь-якої країни, яка приєднується до ЄС, займає досить значний період часу. Але, звичайно, з іншої сторони я вважаю, що більшість держав-членів ЄС мають велику політичну волю й бажання рухатися вперед. І одна з речей, які ми, як бельгійське представництво, особливо спробуємо зробити, це впевнитися, що формальний процес переговорів для вступу України до ЄС зможе розпочатися в кінці нашого головування, тобто в кінця червня.
  • Ви не повинні себе недооцінювати. Через кілька років Україна стане повноправним членом Європейського Союзу. Саме на вас покладена місія презентувати свою країну європейській спільноті.

«Дуже щасливий бути сьогодні тут, у цьому історичному місті й прекрасній Острозькій академії. Надзвичайно радий зустрітися з вами. Вражений зацікавленістю студентів, якістю й легкістю атмосфери, яка панує у вашому закладі. Вважаю, це через те, що це невеликий університет, є хороші зв'язки між факультетами, викладачами і студентами, відкритий дух дискусії. І я відчув це одразу ж»,

зауважив Пітер Ван Де Вельде.

Упродовж зустрічі студенти поставили низку питань Надзвичайному і Повноважному Послу. Говорили про вплив журналістики на роботу дипломатів у Європейському Союзі, культурні відмінності між Україною й Бельгією, євроінтеграційні прагнення України, глобальні виклики сьогодення тощо.

Доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов підсумував:

«Щиро вітаємо Пана Посла Ван Де Вельде у стінах Острозької академії. Наш університет постійно пропонує студентам унікальні можливості спілкування з дипломатами іноземних країн, які діляться цінними знаннями й надають практичні рекомендації студентам. Символічно, що візит Пана Посла до Острозької академії відбувся саме в той день, коли Президент України відвідав Королівство Бельгія й отримав запевнення в повній підтримці нашої держави. Маємо надію, що п. Ван Де Вельде продовжить читання циклу лекцій студентам Острозької академії в майбутньому й поділиться величезним практичним досвідом дипломатичної роботи».

Враженнями від зустрічі поділилася студентка 2-го курсу Навчально-наукового інституту лінгвістики Анастасія Печоріна:

«Дуже рада, що відвідала зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Бельгії в Україні Пітером Ван Де Вельде. Насамперед мені дуже сподобалося те, що пан Посол розпочав свою промову зі звертання до студентів саме українською мовою. Загалом сьогоднішня лекція надзвичайно корисна й інформативна для мене. Вдячна Острозькій академії за проведення зустрічей із такими відомими й цікавими особистостями».