Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозька академія долучилася до підготовки капеланів

26.07.2024

Війна, яку розпочала росія проти нашої країни, породжує цілу низку викликів. Їх долання передбачає вироблення не лише фізичної і психологічної, але й духовної стійкості. Саме тому капелани відіграють важливу роль у лавах Збройних сил України. 

Військові капелани воюють разом із військовими і, водночас, закривають їхні духовні потреби, підтримують моральний стан бійців, допомагають побратимам і їхнім сім’ям, відспівують загиблих. 

Місія військового капелана сьогодні має велике значення для армії. Саме тому Національний університет «Острозька академія» відгукнувся на ініціативу американських партнерів із Міжнародного університету Трініті з реалізації проєкту підготовки капеланів в межах короткотривалого інтенсивного навчального курсу. Результатом партнерства стала сертифікатна програма «Служіння капелана», на якій навчалося 216 осіб, які долучені до капеланського служіння як штатні капелани ЗСУ чи капелани-волонтери. 

26 липня у стінах Національного університету «Острозька академія» відбулося урочисте вручення сертифікатів випускникам цієї програми.

Ця сертифікатна програма розроблена для громадян України, які мають бажання опанувати навики душпастирства й духовного життя. До викладання курсів залучено професорів Міжнародного Університету Трініті та Острозької академії. 

У межах цієї програмо було проведено вступну підготовку для тих, хто служить у місцевих церквах або в інших сферах безпосередньої допомоги людям (наприклад, охорона здоров’я, збройні сили). Програма складається із чотирьох основних модулів: «Вступ до капеланства», «Навички взаємин для служіння», «Основи християнського консультування», «Підтримка у кризових ситуаціях». У результаті навчання студенти цієї сертифікатної програми отримали знання й навички, які стосуються душпастирства, міжособистісної комунікації, кризового консультування і вміння ефективно діяти в кризових ситуаціях, консультування щодо духовних та моральних проблем, а також служіння в ролі капелана в межах або за межами християнських спільнот. Сама програма не мала конфесійного характеру і реалізовувалася на принципах діалогу, взаємопідтримки й порозуміння.

Ця програма є унікальною для України, оскільки залучає досвід колег зі США й дає можливість детально познайомитися з американською моделлю капеланського служіння. Крім того, з боку Міжнародного університету Трініті була всебічна підтримка в її реалізації, а також американським партнером було залучено кошти на покриття навчання українських капеланів.

«У ці важкі часи, у які змушені жити українці у своїй країні, вже той факт, що капелани з усіх куточків України знайшли час і можливість навчатися й розвивати свої вміння капеланського служіння, свідчить про бажання бути якомога більше корисним у духовній підтримці своїх співгромадян. Важливість цього курсу в тому, що українські капелани перейняли досвід, який зможуть передати іншим своїм колегам»,

зазначив в урочистій промові до випускників програми президент Міжнародного університету Трініті Кевін КОМПЕЛІЕН.

«Острозька академія – це університет, який не може стояти осторонь потреб України. Від самого моменту свого відродження академія орієнтується на формування національної еліти й забезпечення державницьких інтересів. Сьогодні наша країна бореться з підступним агресором. Духовна й моральна підтримка бійців на фронті, їхніх родин, гідне прощання із загиблими – це невід’ємна складова нашої боротьби із ворогом. Саме тому наш університет відразу відгукнувся на ініціативу американських колег із Міжнародного університету Трініті щодо поширення досвіду капеланства й розвитку компетентностей українських капеланів – як тих, хто служить у війську, так і тих, хто здійснює служіння як волонтери. Відтак, Острозька академія стала українським майданчиком для реалізації цієї програми»,

зауважив під час урочистості вручення сертифікатів Дмитро ШЕВЧУК, проректор із науково-педагогічної роботи Національного університету «Острозька академія».

«Процес професіоналізації капеланів має довгу традицію та історію, яка розпочиналася дуже давно. З моменту прийняття та імплементації Закону про службу військового капеланства, що відбувалося уже в умовах повномасштабного вторгнення, постала Служба військового капеланства Збройних Сил України. Місія, яку до цього виконували Церкви та релігійні організації, стала офіційною частиною збройних сил. Сьогодні професійний військовий капелан – це священнослужитель і офіцер ЗСУ. Поруч із професійними капеланами, місію служіння здійснюють багато капеланів-волонтерів. Це надзвичайно важливо, бо силами лише професійних капеланів ми не можемо охопити задоволення духовних і моральних потреб військовослужбовців. У цих умовах дуже важливо, аби професійні капелани й капелани-волонтери здобували якісну підготовку. Нинішня сертифікатна програма відкриває початок систематичної роботи щодо підготовки капеланів в Україні»,

додав о. Ростислав ВИСОЧАН, заступник начальника Служби військового капеланства Збройних Сил України.

«Ця подія засвідчує завершення не просто якогось курсу чи програми, а дуже великої справи. За цією ініціативою організації програми стоїть щось значно більше. Я пам’ятаю 2014 рік, коли розпочиналася українсько-російська війна, починали формуватися добровольчі батальйони. Тоді разом із бійцями на війну йшли капелани волонтери. Одні йшли в окопи, інші намагалися їх духовно підтримувати. Війна має не лише фізичний вимір, а також і світоглядний. І не можна перемогти на одних фронтах, волноча програвши на інших. З того часу капеланський рух розвивався в зоні АТО-ООС, він набув певної зрілості. Але повномасштабне вторгнення зумовило нові виклики. Це змушує нас зростати не тільки кількісно, але і якісно. Сьогодні наша спільнота робить усе, щоб підтримати працю як штатних капеланів, так і капеланів волонтерів. Після нашої перемоги капелани будуть не менш потрібні, оскільки тоді будуть нові духовні виклики, на які потрібно буде давати відповіді»,

підсумував Андрій ОЛЕНЧИК, співзасновник і програмний координатор Християнської Служби Порятунку.

Реалізація цієї програми започатковує формування інших сертифікатних програм із капеланського служіння, клінічного душпастирства, психологічної та моральної підтримки постраждалих внаслідок війни, а також цілісної маґістерської програми з капеланства в Національному університеті «Острозька академія». 


Більше фото за покликанням: https://drive.google.com/drive/folders/1wVNtnjXJgOqv8FMiqHKznzpXOtxF5qfA?usp=sharing