Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії долучилися до написання Радіодиктанту національної єдности

25.10.2024

25 жовтня студенти й викладачі Національного університету «Острозька академія» долучилися до написання Радіодиктанту національної єдности-2024.

Також участь у написанні диктанту взяли студенти ОПП «Українська мова та література» і «Журналістика та кросмедійність» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, які зараз навчаються в Острозькій академії за обміном.

Викладачка кафедри української мови і літератури, модераторка заходу Ірина Рабчук звернулася зі вступним словом:

«Вітаємо вас на заході, приуроченому Дню української писемности та мови. Сьогодні ми, академічна спільнота, долучимося до написання ювілейного, двадцять п’ятого радіодиктанту, станемо частиною традиції, якою світове українство скріплює свою шану й повагу до одного з найголовніших символів держави – української мови. Мови єдности, незламности та гідности великої нації».

Після цього проректорка з навчально-виховної роботи, докторка психологічних наук, професорка Руслана Каламаж привітала академічну спільноту й закцентувала увагу на тому, що Острозька академія вже традиційно з 2010 року долучається до написання радіодиктанту й завжди приділяє велику увагу Дню української писемности та мови.

«Участь у радіодиктанті – це не тільки про грамотність, вміння правильно писати, але й про національну ідентичність, єдність і згуртованість усього українства, яке зараз перебуває і в Україні, і за кордоном. Для мене долучення до цього заходу означає і дотримання прав людини, зокрема права вільно, спокійно говорити своєю рідною українською мовою, яка є не менш важливою для здобуття нашої перемоги. Успіхів вам у написанні диктанту»,

зауважила Руслана Каламаж.

Завідувач кафедри української мови і літератури НаУОА, кандидат філологічних наук, доцент Віталій Максимчук зазначив:

«Сьогодні розкиданий по всьому світу український народ від великого до малого знову об’єднується разом навколо свого найсокровеннішого скарбу – мови; скарбу, який потрібно берегти, як зіницю ока; скарбу, значення якого українці, на жаль, досі не усвідомили. Нам потрібно скидати нарешті рабські пута, повертатися до лона своїх батьків і позбуватися комплексу меншовартости. В українців повинна прокинутися національна свідомість і мовна стійкість. Кожен має усвідомити, що все московське вбиває нас і тих, хто на фронті. День української писемности та мови – це ще один привід очистити свій простір від усього ворожого, що знищує українську націю і згадати мову своїх батьків. Нехай кожне написане слово робить вас сильнішими, упевненішими у своїх силах. Тільки маючи сильну мовну стійкість, позбувшись рабської свідомости та комплексу меншовартости, знаючи власну історію, ми зможемо назавжди здолати московських окупантів. Бо ніхто і ніщо не зупинить ідеї, час якої настав; час українського сонця, яке вже сходить і наближає нашу перемогу».

Враженнями від написання диктанту поділилася студентка першого курсу другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП «Українська філологія: літературні та мовнокомунікативні студії» та «Психологія» Софія Лозюк:

«Радіодиктант національної єдності – це чудовий флешмоб, аби всі українці об'єдналися за однією справою, відволіклися від зайвих думок і поринули в один текст, який щороку актуальний, щемкий та неповторний для кожного. Маємо пам'ятати, що цей флешмоб не демонструє, хто знає правописні норми, а хто – ні, він демонструє цілісність українців, спонукає нас зануритися в єдиний процес, а також поговорити та поміркувати після написання на спільну тему».

Написавши диктант, усі охочі можуть надіслати його на перевірку. Текст всеукраїнського диктанту оприлюднять на сайті «Українського радіо» та Суспільного Культура 28 жовтня об 11:00. Паперовий лист потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб на штемпелі була дата не пізніше, ніж 27 жовтня. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@suspilne.media до 11:00 28 жовтня. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Цьогоріч авторкою тексту є українська письменниця та есеїстка Оксана Забужко. Читав радіодиктант письменник, музикант, екоактивіст та нині військовий Павло Вишебаба.