Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про проблеми культурної ідентичності в ситуації сучасного діалогу культур

24.05.2024

24-25 травня в межах реалізації проєкту Жана Моне «Громадянське суспільство у процесі вирішення конфліктів: досвід ЄС для України» в Національному університеті «Острозька академія» відбулася XVІІ Міжнародна наукова конференція «Проблеми культурної ідентичності в ситуації сучасного діалогу культур». Захід проходив у змішаному форматі: онлайн та офлайн.

Директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, координаторка проєкту Олена Шершньова зазначила, що обговорення ідентичності сприяє кращому розумінню різних культур, національних і релігійних груп, що допомагає зміцнити соціальну згуртованість і гармонію в суспільстві.

«Вивчення модерних і постмодерних пошуків ідентичності в ЄС дозволяє перейняти корисні практики й адаптувати їх до місцевих умов, сприяючи розвитку громадянського суспільства. Аналіз ідентичності чужого та «чужих» ідентичностей у Європі допомагає виявити причини відчуження і шляхи інтеграції різних соціальних груп, зменшуючи соціальну напругу й конфлікти. Ми дякуємо нашим європейським партнерам за можливість проведення цього заходу в межах проєкту Жана Моне «Громадянське суспільство у процесі вирішення конфліктів: досвід ЄС для України»,

додала Олена Шершньова.

Участь у конференції взяли дослідники, викладачі, молоді вчені, студенти, представники професійних спільнот і громадянського суспільства.

Помічниця ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти, членкиня команди проєкту Катерина Якуніна зауважила, що обговорення проблеми співвідношення глобальних і локальних ідентичностей сприяє пошуку оптимального балансу між збереженням національних традицій і відкритістю до світових процесів. 

«Вивчення протиборства різних ідентичностей у сучасному суспільстві, зокрема політичних, національних, культурних і релігійних, дозволяє розробити стратегії для зниження напруженості й побудови мирного співіснування. Дослідження стійкості ідентичностей в умовах гібридних конфліктів допомагає зрозуміти, як зберегти культурні цінності й національну ідентичність в умовах інформаційних і психологічних атак. Такі конференції надають платформу для обміну досвідом, наукових дискусій і розробки практичних рекомендацій, що сприяють зміцненню громадянського суспільства й розвитку демократичних цінностей»,

підсумувала Катерина Якуніна.

Основні напрями роботи конференції:

  1. Ідентичність та громадянське суспільство.
  2. Модерні та постмодерні пошуки ідентичності: досвід ЄС.
  3. Проблема співвідношення глобальних і локальних ідентичностей.
  4. Протиборство ідентичностей в сучасному суспільстві: політичних, національних, культурних, релігійних та ін.
  5. Стійкість ідентичностей в умовах гібридних конфліктів.
  6. Ідентичності української культури.
  7. Філософська ревізія культурної ідентичності.

За результатами планується видання матеріалів конференції.

Нагадаємо, що проєкт «Громадянське суспільство у процесі вирішення конфліктів: досвід ЄС для України» (101084973 — EURoCoRP — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH) реалізується Національним університетом «Острозька академія» за співфінансування Європейського Союзу і має на меті популяризувати цінності громадянського суспільства ЄС у процесі розв’язання конфліктів та підвищити обізнаність щодо сучасних конфліктів гібридного типу.