Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії в межах Відкритого університету відбулася лекція Посла Андрія Кузьменка

25.04.2024

25 квітня в межах Відкритого університету «Острозька академія» відбулася лекція Посла Андрія Кузьменка "Держава Катар – нетипова країна типового Глобального Півдня".

«Я радий вітати вас, майбутні Надзвичайні й Поважні посли, магістри зовнішньої політики, кандидати й доктори наук, академіки, керівники міжнародних підрозділів. На своїй посаді я перебуваю вже 4 роки, тому про Катар знаю багато чого, із чим із радістю з вами поділюся. Сподіваюся, що на сьогоднішній зустрічі ми дізнаємося й осягнемо, що таке глобальний південь, чому Катар є нетиповим представником глобального півдня та як це впливає на позиції України на міжнародній політичній арені»,

зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол України у Державі Катар Андрій Кузьменко.

Посол Андрій Кузьменко здійснює свою дипломатичну діяльність вже понад тридцять років, упродовж яких він професійно займався питаннями контролю над озброєннями, зокрема ядерними, проблематикою Європейського суду з прав людини і двосторонніх відносин із низкою країн Європи та Близького Сходу, працював у структурах ООН, був заступником Постійного Представника України при Раді Європи та очолював Посольство України у Великій Британії. Пан Посол має також і військовий досвід: крім вищої військової освіти йому довелося долучитися до інспекційної діяльності ООН на території Іраку, а також упродовж семи місяців брати участь у Антитерористичній операції на території Донбасу.

Кандидатка історичних наук, доцентка кафедри міжнародних відносин Наталя Конопка розповіла, що зустріч дозволить краще зрозуміти зовнішню політику цієї держави, її сильні сторони і стратегічні цілі, перспективи українсько-катарського співробітництва й можливості налагодження більш тісних зв'язків між нашими країнами.

Упродовж зустрічі спікер розповів про те, у чому ж полягає секрет економічного й політичного успіху Держави Катар; що допомогло цій маленькій, але рішучій країні вистояти під час блокади сусідніх держав і не піддатися на політичний й військовий шантаж.

Пан Посол розповів, у чому полягає «нетиповість» Катару у порівнянні з іншими країнами «Глобального Півдня» та як Доха використовує «м’яку силу» для досягнення власних інтересів, а також зосередив свою увагу на характер дружніх відносин між Україною та Державою Катар, їхніми перспективами.

Для кращої взаємодії учасників Пан Посол проводив зустріч двома мовами: українською й англійською, що сприяло ще більш ефективному обміну ідеями.

Враженнями від лекції поділилася студентка 2-го курсу спеціальності «Міжнародні відносини» Софія Дячук: 

«Я вважаю, що зустріч із Надзвичайним і Повноважним послом України у Державі Катар є чудовою можливістю дізнатися більше про політику цієї держави та як її співпраця з Україною може покращити становище під час повномасштабного вторгнення. Дякую Наталії Конопці за організацію лекції й Острозькій академії за можливість доторкнутися до сучасної практичної дипломатії».