Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся Форум випускників Християнської відкритої академії

24.08.2024

Упродовж 23-24 серпня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся Форум випускників Християнської відкритої академії на тему «Християнство і суспільна сфера».

Понад 60 християнських служителів, капеланів з усієї України отримали акредитовані сертифікати про закінчення семимісячного курсу ХВА, взяли участь у дискусіях, роботі 2-х секцій, спільних молитов про Україну, відвідали історичні місця Острога й університету тощо. 

«Це велике свято проводити форум на суспільну тематику у стінах Острозької академії. Для нас привілей мати партнерство з найстарішим закладом вищої освіти Східної Європи. Сьогоднішній форум є прекрасною можливістю зустрітися офлайн, краще познайомитися й обмінятися досвідом. Ціллю Християнської відкритої академії є поглинути християнський світогляд, отримати знання щодо суспільної сфери гуманітарних наук, а також партнерство у служінні Богу й Україні»,

зазначив під час відкриття Форуму керівник Християнської відкритої академії Ярослав Лукасік.

Доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник зауважив:

«Це не випадковість, а закономірність, що такі форуми відбуваються саме в Острозькій академії. Ми відкрито декларуємо, що вся командна праця нашого університету, виховання студентів формується на принципах християнської моралі, етики та національної ідеї, державного націоналізму. Як показує досвід, ці два кити є правильними. Завдання університету – не тільки дати знання, вміння і навички, а сформувати громадянина, який готовий служити Богу й державі. Острозька академія задекларувала це ще з початку свого існування. Вона стала не просто закладом вищої освіти, а всеукраїнським і міжнародним брендом. Місія України – це знову принести у Європу високу християнську мораль, етику і для цього повинні бути провідники, які формуються саме у стінах Острозької академії».

Під час заходу пан ректор вручив випускникам Християнської відкритої академії сертифікати про завершення навчання. Одним із випускників є захисник Азовсталі Едуард, який нещодавно повернувся з російського полону й вирішив продовжити своє навчання на магістеріумі в Острозькій академії.

Спікерами вебінарів були зокрема правозахисник, публіцист, радник ректора УКУ Мирослав Маринович; доктор психологічних наук, професор, ректор НаУОА Ігор Пасічник і докторка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри психології та педагогіки НаУОА Оксана Матласевич; доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук.

Ігор Пасічник й Оксана Матласевич прочитали для слухачів ХВА бінарну лекцію, під час якої розповіли про християнські цінності як основу психологічної стійкості в умовах війни. 

Зокрема Ігор Пасічник зазначив про категорії тіла, духу й душі, їхні дослідження у сферах теології і психології, особливості людського мозку, який є найбільш недослідженим явищем, а також зв’язок мозку із психікою, психічними й душевними процесами.

Оксана Матласевич зауважила, що цінності є завжди тим орієнтиром, який вказує людині напрямок, додає впевненості й віри в житті. Також вона розповіла про поняття психологічної стійкості, її сучасні моделі; віру, надію та любов як важливі цінності, які є основою стресостійкості під час війни тощо.

Мирослав Маринович прочитав учасникам форуму лекцію на тему «Час для християнської Zeitenwende (зміни епох)».

Дмитро Шевчук закцентував увагу на понятті лідерства в темні часи. 

«Мені надзвичайно приємно долучитися до форуму. Радий, що нам вдалося організувати цю підсумкову подію Християнської відкритої академії, яка відбувається вже традиційно. Радію, що ви змогли відвідати Острозьку академію, познайомитися з нашим університетом, який є одним із найкращих в Україні. Ми відкриті до різних проєктів, зокрема неформальної освіти як Християнська відкрита академія»,

підсумував Дмитро Шевчук.

До слова, Християнська відкрита академія (ХВА) – це освітній проєкт, спрямований на поширення цілісного біблійного світогляду та формування лідерів для суспільної сфери. Важливою складовою проєкту є мережування християн заради реалізації практичних програм, що втілюють біблійні цінності в різних аспектах життя та сприяють відбудові України.