Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії пройшла зустріч із відомим американським істориком і політологом Олександром Мотилем

23.10.2024

23 жовтня 2024 року Навчально-науковий інститут міжнародних відносин та національної безпеки спільно з Інститутом досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара організували на базі Національного університету «Острозька академія» онлайн-зустріч із авторитетним американським вченим із українським корінням Олександром Мотилем. Спікер – доктор філософії з політології, відомий в США і за кордоном історик, політолог, письменник, перекладач, художник. Працює професором політичних наук Ратґерського університету/Rutgers University (Нью-Джерсі, США). Викладав у провідних закладах вищої освіти світу: Колумбійському університеті, Університеті Легай, Гарвардському університеті. У 2016–2019 рр. обіймав посаду декана факультету державних та економічних наук Українського вільного університету (Мюнхен, Німеччина). Є дійсним членом Української вільної академії наук (УВАН), Наукового товариства ім. Шевченка (НТШ), Українського ПЕН (PEN Ukraine). 

Зібрання згуртувало близько двохсот учасників – студентів, аспірантів різних спеціальностей та науково-педагогічних працівників із Острозької академії та низки університетів із інших областей України (Вінницької, Миколаївської, Черкаської та ін.). Модераторкою була директор Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара, професор кафедри міжнародних відносин НаУОА, доктор історичних наук, професор Алла Атаманенко. 

«Наша розмова сьогодні буде стосуватися питань, які пов’язані з майбутнім України, Росії, розпадом імперій, виборами в Сполучених Штатах Америки»,

вказала на початку Алла Атаманенко.

Загалом виступ спікера мав кілька тематичних блоків. Спочатку Олександр Мотиль розповів про особливості американської виборчої системи, провівши паралелі між минулим і сьогоденням, розмірковував щодо можливих результатів президентських виборів у США і поствиборної політичної ситуації. Також йшлося про розпади імперій. Пан Олександр поділився своїми думками про розпад Радянського Союзу та реімперіалізацію на пострадянському просторі.

Після виступу пана Професора відбулася панель «запитань-відповідей», яка допомогла краще осмислити сказане під час зустрічі. Зокрема, було також порушено питання про особливості організаційного життя закордонного українства в Америці.

«Дякую за запрошення, я певен, що це не остання зустріч»,

зазначив наприкінці Олександр Мотиль.

«Дякуємо за цікаву і пізнавальну лекцію»,

відгукнулися в Zoom-чаті викладачі Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Організаційний комітет щиро дякує пану професору Олександру Мотилю за люб’язну згоду провести зустріч із студентами та викладачами, а також окремо висловлюємо слова вдячності за пізнавальний та інформативний виступ, плідну розмову. Висловлюємо сподівання на подальшу співпрацю!

Дякуємо всім учасникам онлайн-зібрання! Будемо раді бачити Вас на наших наступних заходах!

 

Проведена подія є черговою із серію циклу лекцій та зустрічей із відомими представниками світового українства та дослідниками, які системно проводяться Інститутом досліджень української діаспори НаУОА. Мета цих заходів полягає в створенні комунікаційного майданчиками між студентством, викладачами, запрошеними гостями для поліпшення контактів між Україною та глобальною українською спільнотою, налагодженням міжнародних академічних зв’язків. 

Запрошуємо стежити за нашими анонсами на сторінці Інституту в Facebook: https://www.facebook.com/idud.oa/