Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася конференція «Бібліотечна справа в сучасних інформаційно-комунікативних процесах: тенденції та перспективи»

23.05.2024

23 травня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася науково-практична онлайн-конференція «Бібліотечна справа в сучасних інформаційно-комунікативних процесах: тенденції та перспективи».

З вітальним словом до учасників конференції звернувся доктор філософських наук, доцент, проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук:

«Надзвичайно приємно, що у стінах Острозької академії вже традиційною стала конференція, яка проводиться нашою Науковою бібліотекою. Бібліотека – це серце університету. Наша цивілізація певною мірою побудована на книгах і читанні, бо людська культура й досвід людства переважно транслюються таким чином. Людство винайшло спосіб саме такої трансляції знання. Бібліотека – серце, яке концентрує це знання, тому потрібно, щоб наші бібліотеки жили й розвивалися. Сьогоднішня конференція є свідченням того, наскільки важливо збиратися, взаємодіяти, щоб забезпечувати розвиток бібліотек. Сподіваюся, що цей захід буде платформою для створення мережі взаємопідтримки, співпраці, завдяки якій зможемо реалізовувати нові проєкти й ініціативи».

Учасниками конференції були бібліотекарі наукових й університетських бібліотек з усіх областей України, а також студенти спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» НаУОА.

Модерувала захід директорка Наукової бібліотеки Галина Цеп’юк.

«Бібліотеки виходять за межі можливого, беруть участь у різних проєктах, співпрацюють із різними організаціями. Бібліотеки постійно розвиваються, а разом із ними розвиваються і способи, засоби, через які спілкуються між собою науковці, користувачі, бібліотекарі. Наша конференція є одним із таких напрямів комунікації, щоб можна було розширити мережу співпраці, обмінятися досвідом, отримати нові знання, можливості і впровадити їх у своїх бібліотеках»,

зауважила Галина Цепʼюк.

Генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки, заслужена працівниця культури України Ірина Бірюкова виступила з доповіддю «Кроссекторальні проєкти бібліотек у контексті завдань гуманітарного розвитку суспільства: досвід ОННБ». 

«Щиро дякую організаторам конференції й особливо директорці Наукової бібліотеки Острозької академії Галині Цеп’юк за можливість сьогодні бути разом із вами. Хоч наші бібліотеки підпорядковуються різним міністерствам і наші завдання різні, але місія й мета однакові - ми разом сприяємо розвитку людського капіталу і в роботі маємо багато спільного. Дякую за можливість поділитися своїм досвідом на конференції»,

зазначила Ірина Бірюкова.

Кандидатка педагогічних наук, завідувачка сектору Наукової бібліотеки, координаторка Американської Бібліотеки ім. В. Китастого Національного університету «Києво-Могилянська академія», старша викладачка кафедри психології та педагогіки Світлана Чуканова закцентувала увагу на цифрових інструментах оцінки даних на відповідність принципам FAIR.

Завідувачка відділу інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечення бібліотеки Волинського національного університету ім. Лесі Українки Оксана Єдинак розповіла про досвід модерування інституційного репозитарію університетською бібліотекою, виклики, досягнення й перспективи.

Кандидат наук із державного управління, доцент, керівник ШПА «Поліс» Національного університету «Острозька академія» Віталій Лебедюк зазначив про використання відкритих даних у сервісах і ресурсах бібліотек.

Докторка історичних наук, доцентка кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка» Світлана Муравська виступила з доповіддю «Університетські бібліотеки як об'єкти культурної спадщини України».

Під час конференції в межах проекту «Острогіани» виступив Архімандрит Української Греко-Католицької Церкви, лауреат Шевченківської премії, почесний професор Національного університету «Острозька академія», о. д-р. Рафаїл Турконяк і розповів про особливості перекладу Острозької Біблії українською мовою.

Мета конференції – висвітлити основні питання бібліотечної справи й перейняти досвід фахівців бібліотечної галузі. На платформі конференцій Open Conference Systems з 24 до 31 травня триватиме обговорення статей і тез матеріалів конференції.

«Особливість науково-практичної конференції насамперед полягає в різноманітті тематики, адже діяльність Наукової бібліотеки університету унікальна тим, що дослідницька складова й систематизація наукометричної інформації є пріоритетними на відміну від публічних бібліотек, які концентрують свою діяльність на подієвостях із метою залучення користувачів до читання. Також конференція є важливою платформою для обговорення проблем і перспектив розвитку наукових, публічних, галузевих бібліотек в Україні: експертні спікери з Києва, Одеси, Луцька на пленарному засіданні презентували власний досвід розвитку бібліотечних технологій»,

зауважила завідувачка кафедри інформаційно-документних комунікацій, кандидатка історичних наук, доцентка Анна Охріменко.

«Обмін досвідом із колегами стимулює до пошуку нових підходів у роботі, а спілкування з професіоналами з дотичних галузей мотивує до нового погляду на вирішення проблем»,

додала завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу НБ НаУОА Наталія Денисенко.

Студентка 1-го курсу спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа Ліза Брилюк поділилась враженнями:

«Тема про інформаційно-комунікативні процеси – це обов’язковий елемент сьогодення. Інформація й комунікація є сучасними реформаторами, зміни яких мають світовий вплив, зокрема на бібліотеки. Бібліотека завжди виконувала функцію інформатизації, яка поширювалась на різних рівнях глобальності меншин і їхніх запитів, тому її цілі, призначення апріорні до комунікаційних дій, що затверджує актуальність тематики в установі. Також конференція дала чудову можливість обміну досвіду з керівниками інших організацій, бібліотечних установ, що можна вважати її практикою, яка завжди заохочує, тренує й навчає ділитись».

Вдячні доповідачам й учасникам за інтерес до конференції й розвитку бібліотечної справи.