Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії провели щорічний Регіональний фестиваль соціальних проєктів

22.05.2024

22 травня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся щорічний фестиваль соціальних проєктів. Захід традиційно організували студенти 2-го курсу спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» за ініціативи викладачки навчальної дисципліни, кандидатки філологічних наук, доцентки Юлії Маслової.

Фестиваль був спрямований на привернення уваги до важливих соціальних проблем і пошук інноваційних рішень для їх вирішення. Актуальність проведення фестивалю соціальних проєктів полягає в необхідності розвитку соціальної відповідальності серед молоді, підвищення обізнаності про проблеми суспільства і стимулювання креативного мислення для створення ефективних проєктів, які можуть змінити життя громади на краще.

Учасників і гостей фестивалю привітала завідувачка кафедри інформаційно-документних комунікацій, кандидатка історичних наук, доцентка Ганна Охріменко:

«Ця традиція триває 10 років. Вона живе й дозволяє кожному з нас подивитись, що таке проєкт у дії, а також тренує креативність, яка потрібна вам у майбутньому, оскільки проєкти – це завжди про креативність».

Учасники презентували п'ять соціальних проєктів, у яких відобразили своє бачення основних проблем суспільства:

  1. «Зелена молодь» – Дарина Примак і Богдан Бордюк представили проєкт, спрямований на створення молодіжної організації, яка покращує екологію міста Острога. Вони звернули увагу на те, що попри те, що місто невелике й не має значних інфраструктур, які його забруднюють, екологічний стан Острога бажає кращого. Учасники запропонували низку заходів для поліпшення екологічної ситуації, зокрема й акції з прибирання й висадку дерев.
  2. «Шанс на життя» – Андрій Вознюк і Вікторія Луцишина порушили проблему безпритульних тварин і їхнього добробуту, а також безпеку мешканців міста. Студенти запропонували відкрити притулок для тварин в Острозі, що не лише допоможе тваринам, але й підвищить рівень гуманності в суспільстві.
  3. Проєкт проти насильства над жінками – Ілона Кисельова і Вікторія Комар звернули увагу на проблему насильства над жінками, яка загострилася під час війни. Вони навели статистику: у 2022 році від насильства постраждали 2 млн людей в Україні, з них померли 600 жінок. Команда представила проєкт з організації курсів самозахисту для жінок, щоб підвищити їхню безпеку.
  4. Виставка «Князі Острозькі: європейський вимір української історії» – Анастасія Вельгус й Анастасія Мельник виступили з проєктом, спрямованим на організацію виставки, присвяченої історичній ролі князів Острозьких у контексті європейської історії. Це важливий проєкт для формування національної свідомості українців, адже він підкреслює внесок України в європейську культурну спадщину і сприяє збереженню історичної пам'яті.
  5. Літній табір для дітей-біженців – Оксана Стрельчук і Вікторія Мосіюк завершили фестиваль із проєктом, спрямованим на допомогу дітям, які через воєнні дії змушені були покинути свої домівки. Проєкт передбачає відкриття літнього табору для таких дітей, що допоможе їм адаптуватися до нових умов і знайти нових друзів.

 

«Усі учасники креативно підійшли до вибору тем проєктів і продемонстрували високий рівень підготовки. Ваші проєкти показали, наскільки важливо звертати увагу на соціальні проблеми й активно шукати шляхи їх вирішення. Завдяки участі у фестивалі ви засвоїли компетентності, як-от командна робота, критичне мислення, креативність і комунікативні навички. Ці компетентності є надзвичайно важливими не лише для вашого навчання, але й для подальшого професійного розвитку та внеску в суспільство»,

підсумувала організаторка Юлія Маслова.

Цей фестиваль став важливим етапом у розвитку соціальної відповідальності й креативного мислення студентів, надаючи їм можливість не лише презентувати свої ідеї, але й зробити реальний внесок у покращення життя громади.