Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про жінок у дипломатії в час війни

21.06.2024

Упродовж березня-червня 2024 року Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара і Навчально-науковий інститут міжнародних відносин та національної безпеки Національного університету «Острозька академія» були партнерами проведення циклу зустрічей «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?» проєкту Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин «Жіноче обличчя дипломатії» (автор і куратор – доктор історичних наук, професор Ірина Матяш). Всі заходи, які відбулися в рамах цього циклу, були організовані Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні та за співпраці з низкою партнерських організацій з України та за кордону. 

21 червня 2024 року на базі Острозької академії відбулася четверта, фінальна, зустріч у межах поточного сезону зазначеного вище циклу. Подія була приурочена до Міжнародного дня жінок у дипломатії, який відзначається щороку 24 червня (відповідно до рішення, прийнятого Генеральною асамблеєю ООН у 2022 році). Йшлося про роль жінок у дипломатії в час війни та шляхи протистояння російській агресії на «дипломатичному фронті». 

Модерувала онлайн-зібрання Голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Ірина Матяш. Своїми міркуваннями про роль жінок у дипломатії загалом і в дипломатичному житті воєнного часу зокрема поділилися Почесні гості: Перший заступник Міністра закордонних справ України, Надзвичайний і Повноважний Посол Андрій Сибіга; Президент Пан’Європа Болгарія, Міністр з європейських питань Республіки Болгарія (2007–2009) Гергана Пасі; Віцепрезидентка Світового Конґресу Українців, Голова Освітньої референтури Світової Федерації Українських Жіночих Організацій Наталя Пошивайло-Таулер; доктор габілітований, професор Інституту європейських студій Ягеллонського університету Кінга Анна Гайда.

«Процес врівноваження прав жінок на дипломатичній службі все ще триває. І є ще багато над чим працювати. У різних країнах статус жінки-дипломата формується під впливом історичних, культурних та ідеологічних особливостей. Проте незалежно від цього жінки-дипломати продовжують демонструвати свої високі професійні якості та неймовірні досягнення на міжнародній арені»,

зазначив Перший заступник Міністра закордонних справ України Андрій Сибіга.

«Я захоплююсь і у мене так багато поваги до жінок-лідерок українських громад. У мене перехоплює дух від потужності, звитяги цих жінок у суспільній дипломатії. Вони неймовірні речі роблять своїми силами: комунікують з місцевим урядом, з культурними організаціями, з екологічними активістами, створюють конференції, привозять спікерів дуже потужних, глобальних»,

вказала Віцепрезидентка Світового Конґресу Українців Наталя Пошивайло-Таулер.

Основна частина зустрічі пройшла у форматі виступів спеціального гостя та експертів. У своїх доповідях вони розповіли про війну як виклик для публічної дипломатії (Президент Пан’Європа Україна, заступник Голови Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України, доктор історичних наук, професор Ігор Жалоба), виклики дипломатії в часі війни (Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ірландії Лариса Герасько), роль дружини Посла в співпраці Посольства та громади на прикладі досвіду роботи в Посольстві України в Канаді та Посольства України в Ліванській Республіці (доктор історичних наук, кандидат філологічних наук, професор, менеджерка культурних проєктів Марина Гримич), інструментарій культурної дипломатії дружини Посла (Президент Міжнародного жіночого клубу Молдови, дружина Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Молдова Олеся Шевченко).

«Я би сказала, що зараз українська дипломатія пише новий розділ в історії дипломатії взагалі»,

звернула увагу Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ірландії Лариса Герасько.

Учасники та слухачі заходу охоче задавали запитання, на які промовці давали вичерпні відповіді, що сприяло кращому розумінню заявленої тематики. 

Відеозапис прямої трансляції зустрічі доступний на YouTube-каналі Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин: https://www.youtube.com/watch?v=y42Dt0pbpPM

«Дякуємо організаторам та учасникам за такий важливий досвід. Адже сьогодні Україна потребує максимальної адвокації в міжнародному просторі. А українські жінки – це той сильний та вольовий голос, який лунає на весь світ, який поширює правду про Україну й сучасні події серед іноземної аудиторії та відстоює національні інтереси в різних інституціях дипломатичного фронту»,

прокоментували на Facebook-сторінці ВГО Союз Українок.

***

Загалом під час зустрічей в межах циклу «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?» було розглянуто роль жінки в дипломатії в різних іпостасях і варіаціях: кар’єрного дипломата, дружини Надзвичайного і Повноважного Посла та Генерального консула, реалізаторки проєктів публічної дипломатії, державної і громадської діячки. Особлива увага надавалася висвітленню теоретичних і практичних вимірів публічної дипломатії в розрізі різних її підвидів: науково-освітньої, культурної, цифрової, економічної та ін. Почесними/спеціальними гостями, експертами, диспутантами виступили 29 фахівців у своїй галузі: чинні дипломати, ветерани дипломатичної служби, керівники українських громад у світі, державні та громадські діячі, науковці та ін. 

Учасниками серії заходів були понад 490 зареєстрованих учасників із України, Болгарії, Індії, Італії, Молдови, Німеччини, Польщі, Сполучених Штатів Америки, Туреччини та ін. країн: співробітники дипломатичних установ, державні службовці, вчені, журналісти, науково-педагогічні працівники, студенти, представники українських громад у світі, члени різних організацій громадського сектору.

«Участь у кожному із заходів циклу «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?» дозволила краще зрозуміти роль жінок в українській та світовій дипломатії з історичної та сучасної точок зору, значно поглибити знання з особливостей застосування інструментів публічної дипломатії. Хочеться безумовно подякувати всій команді організаторів на чолі з шановною пані професором Іриною Матяш, представникам Оргкомітету від Острозької академії – пані професору Аллі Атаманенко, Назару Мартинюку, Дмитру Стретовичу, всім без винятку запрошеним авторитетним спікерам, котрі охоче ділилися своїми знаннями і досвідом. Вважаю, що схожі події потрібно проводити і в майбутньому, бо вони мають користь для широкого кола учасників, насамперед студентів, котрі цікавляться історією та сучасністю міжнародного життя»,

поділився враженнями студент Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки НаУОА Назар Приймак.

***

Організаційний комітет висловлює подяку всім, хто долучився фінальної зустрічі в межах циклу «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?», брав участь у попередніх заходах. Англомовні сертифікати про участь будуть надіслані до 10 липня 2024 року (включно).

 

Читайте також: