Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася Модель саміту країн BRICS

21.05.2024

21 травня в Національному університеті “Острозька академія” відбулася Модель саміту країн Brics. 

Організатори – студентська організація “Foreign Affairs Research Organisation(FARO) і Навчально-науковий інститут міжнародних відносин та національної безпеки. Керівники проєкту – Ярослав Буркут та Ярослав Варін.

У заході взяли участь студенти освітніх програм “Історія”, “Міжнародні відносини”, “Політологія”, “Міжнародні та регіональні студії”.

“Моделювання саміту країн BRICS - це захід, що об’єднав студентів різних освітніх програм НаУОА, дозволяє їм обмінюватися знаннями та досвідом, формуючи багатогранне розуміння міжнародних відносин, економіки, політики та інших галузей. 

Участь у симуляції міжнародного саміту надає студентам можливість на практиці застосувати теоретичні знання, розвиваючи навички дипломатії, переговорів, аналітичного мислення та публічних виступів. 

Крім того, участь у переговорах та пресконференціях сприяють розвитку комунікативних навичок, що є важливими у будь-якій професійній сфері. Такі активності допомагають студентам глибше зрозуміти структуру та функціонування міжнародних організацій, а також актуальні питання, які стоять перед світовою спільнотою. 

Модель саміту BRICS є інтерактивною формою навчання, яка стимулює активну участь та критичне мислення студентів, роблячи навчальний процес більш цікавим та ефективним, а також сприяє всебічному розвитку здобувачів вищої освіти, допомагаючи їм підготуватися до майбутньої професійної діяльності та успішної кар’єри”,

зауважила директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Олена Шершньова.

Захід проводився з метою заохочення студентів закладів вищої освіти України до вивчення блоку країн, що розвиваються та держав Глобального Півдня (Global South) й інших провідних регіонів поза межами Північно-Атлантичного простору.

Спочатку відбулося засідання голів держав-учасниць BRICS, де відбулося висвітлення позицій делегацій на чолі з лідерами країн впродовж засідання за круглим столом. Згодом відбулася переговірна частина поміж очільниками апарату МЗС, який є офіційим представником від делегації. Головна мета представників делегацій під час перемовин – встановлення остаточних пунктів комюніке, яке було підписано у заключній частині події.

“Ідея проведення Моделі саміту BRICS виникла з бажання заохотити студентів до розширення їх спектру знань про міжнародні відносини. Зважаючи на те, що переважно увага студентів прикута до вивчення зовнішньої політики країна євроатлантичного простору, на що вказують останні події організовані студентським самоврядуванням та ННІМВНБ, організація Foreign Affairs Research Organisation (FARO) вирішила організувати захід, який би спонукав здобувачів вищої освіти звернути увагу на зовнішню політику країн поза регіонами Європи та Північної Америки. Цінність таких заходів полягає у заохоченні студентської спільноти до вивчення міжнародних відносин, зокрема специфічних напрямків, які не є популярними серед української наукової та політичної спільноти”,

розповів керівник проєкту Ярослав Буркут.

На заході було представлено Китайську Народну Республіку (КНР), Республіку Індія, Федеративну Республіку Бразилія; Ісламську Республіку Іран, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Арабську Республіку Єгипет; країну Х (московія), Південно-Африканську Республіку (ПАР), Федеративну Демократичну Республіку Ефіопія.

Після встановлення остаточного варіанту комюніке делегації попрямували до кімнати, де відбувалося урочисте підписання комюніке очільниками країн-членів BRICS. Після урочистого підпису комюніке делегації взяли участь у прес-конференції під час якої представники делегації давали відповіді на поставленні запитання від журналістів. 

Враженнями від події поділилася учасниця, студент спеціальності “Міжнародні відносини” Єгор Попов : 

“Саміт BRICS є платформою для співпраці країн з різними економічними та політичними системами. Ця модель дозволяє учасникам обговорювати глобальні виклики, сприяти економічному зростанню та розвивати взаємну торгівлю. Як учасник цієї моделі, можу сказати, що ми змогли побачити різні точки зору країн учасниць, і навчилися розглядати різні аспекти з інших боків”.