Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про відносини України-ЄС перед обличчям глобальних викликів

21.06.2024

У межах Центру досконалості ім. Жана Моне програми Еразмус+ «Хаб європейських рішень» No101127578 — HEUS — ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH 19-20 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся Міжнародний форум «Відносини України-ЄС перед обличчям глобальних викликів», який став місцем для обговорення актуальних тем, пов'язаних із розвитком і співпрацею між Україною та Європейським Союзом.

«Війна не роз’єднала, а навпаки згуртувала наше суспільство. Особливо це спостерігається в трудових колективах. Не винятком є і Острозька академія, де трудовий колектив об’єднався, що спостерігається в навчальному процесі, науковій і виховній роботі, волонтерській діяльності. Директорка Інституту права Ольга Балацька зуміла організувати групу молодих вчених, які інтенсивно працюють над проблемами, про які сьогодні ми будемо говорити в межах форуму. Прекрасним, чудовим результатом цієї роботи є Центр досконалості ім. Жана Моне. Сподіваюся, що питання, порушені під час заходу, сприятимуть пришвидшенню вступу України до Європейського Союзу, інтенсифікують відносини України та ЄС»,

розпочав пленарну сесію і звернувся з вітальним словом в.о. ректора Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

Головна мета форуму – обговорення основних аспектів співпраці між Україною та ЄС у сферах законодавства, політики, партнерства й дипломатії, а також створення платформи для учасників, які відіграють важливу роль у громадянському суспільстві і мають інтерес до освіти й розвитку відносин між ЄС та Україною. 

Кандидатка юридичних наук, доцентка, директорка Навчально-наукового інституту права ім. Іоаникія Малиновського, керівниця проєкту «Хаб європейських рішень» Ольга Балацька зазначила: 

«За ініціативи Центру досконалості імені Жана Моне в Острозькій академії ми зібралися на цьому міжнародному освітньо- науковому заході. Щиро дякую всім за те, що долучилися. Найбільша шана і вдячність за можливість проведення форуму нашим Збройним силам України, які в умовах війни борються за незалежність і вибір цивілізованого світу жити за загальнолюдськими цінностями, принципами демократії й верховенства права, відстоюють їх у світі».

Доктор юридичних наук України, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Національної академії правових наук, Президент Асоціації українських правників Василь Костицький зауважив: 

«Європейська безпека зараз набула нового значення. Європейський Союз почав задумуватися над тим, що, крім підтримки з боку НАТО, треба розвивати й розширювати національне виробництво зброї, зводити армію, готову до виконання своїх завдань у нових сучасних умовах гібридної війни. Для нинішнього й майбутнього поколінь необхідно врятувати нашу цивілізацію. Науковий фронт теж важливий, бо ми маємо шанс напрацювати методологічні підходи до оцінки війни, безпеки, а також формувати покоління нових фахівців, спроможних працювати і в повоєнній країні, і у світі, у якому мабуть будуть мінімізовані будь-які можливості для агресивного втручання в суверенний розвиток народів і держав».

Директорка дирекції «Медіацентр» ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», кандидатка філологічних наук Інна Хоменська додала:

«Неймовірно щаслива бути сьогодні на цьому форумі. Дякую Острозькій академії за стале партнерство, спільну реалізацію багатьох заходів й ініціатив, зокрема й традиційного дипломатичного форуму. Пишаюся тим, що в нас працює 9 випускників Острозької академії. Нове покоління практикантів теж поповнить ряди нашого підприємства й це надзвичайно цінно. Ми щиро раді бути партнерами в цих заходах, бо розуміємо нашу мету – жити в Україні, відбудовувати й берегти її. Вірю, що люди, які мають спільну мету, завжди досягають успіху».

Форум складався з панельної сесії і трьох основних секцій для обговорення.

Метою першої секції «Імплементація студій ЄС в український освітній процес» був обмін досвідом/обговорення результатів спільноти українських правничих шкіл щодо впровадження європейських студій в освітній процес, забезпечення якості їх викладання навчальними ресурсами, кадрами, налагодження міжнародної співпраці, подальші виклики й перспективи.

Модерувала секцію кандидатка юридичних наук, доцентка, директорка Навчально-наукового інституту права ім. Іоаникія Малиновського, керівниця проєкту «Хаб європейських рішень» Ольга Балацька.

Учасники секції, представники правничих шкіл, говорили про: 

  • розвиток мережі викладачів-лідерів правничих студій ЄС в Україні за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх»;
  • імплементацію цінностей ЄС в освітній процес і проєктну діяльність НаУОА: досвід НН інституту права імені І. Малиновського НаУОА;
  • Європейські студії на Магістерському рівні вищої освіти спеціальності Право (081): досвід Українського католицького університету;
  • досвід впровадження студій права ЄС в освітній процес НН Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка;
  • викладання економічного права ЄС: досвід та перспективи (на прикладі НН інституту права КНУ імені Тараса Шевченка);
  • імплементацію студій ЄС як основний напрям інтеграційного розвитку освіти України.

Мета другої секції «Гармонізація українського законодавства з правом ЄС» – обговорення, аналіз і визначення шляхів та механізмів адаптації українського законодавства до правових норм і стандартів Європейського Союзу; забезпечення відповідності національного законодавства вимогам та директивам ЄС, що сприятиме інтеграції України до європейського правового простору.

Модерував секцію доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук.

Спікерами секції стали зокрема суддя Конституційного Суду України Галина Юровська, віцепрезидентка Нотаріальної палати України Інна Бернацька та інші правники, які закцентували увагу на таких темах: 

  • застосування рішень Суду Справедливості ЄС у практиці Конституційного Суду України;
  • застосування законодавства України й іноземних держав крізь призму практики нотаріату в умовах війни та потреб громадян;
  • гармонізації законодавства України з правом ЄС під час війни;
  • стандартів ЄСПЛ під час реалізації права на мирні зібрання та перспективи їх запровадження в Україні;
  • реалізації цілей сталого розвитку щодо сфери охорони здоров’я в ЄС та Україні;
  • імплементації доктрини «неминучого виявлення» у правозастосування;
  • імплементації Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями в кримінально-виконавче законодавство України;
  • гармонізації законодавства України і ЄС у сфері трудової міграції;
  • ґендерної рівності в інтеграції до ЄС: стані в Україні;
  • ЄС - України: реформування системи соціального захисту та соціального забезпечення;
  • основних напрямях вдосконалення процедури розгляду та надання висновків Конституційним Судом України на прикладі країн Європейського Союзу.

Третя секція «Міжнародна безпека: дипломатичний, політичний, інформаційний виміри» мала за мету обговорення й аналіз основних аспектів міжнародної безпеки з фокусом на дипломатичні, політичні та інформаційні виміри; напрацювання ефективних стратегій і рішень для зміцнення глобальної безпеки, попередження конфліктів, протидії дезінформації та сприяння міжнародній співпраці у сфері безпеки.

Модерував секцію доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри англійської філології Анатолій Худолій.

Під час цієї секції учасники порушували питання: 

  • підтримки публічної дипломатії в Україні: досвід ДП «ГДІП»;
  • гендерного мейнстрімінгу в процесі вступу до ЄС;
  • настроїв громадян країн ЄС щодо підтримки України в умовах російського повномасштабного вторгнення;
  • конституційної моделі розподілу компетенції у сфері національної безпеки і оборони України між Президентом України та Кабінетом Міністрів України;
  • військової допомоги Україні: від Javelin у 2022 році до F-16 у 2024 році;
  • зовнішньополітичного курсу в контексті фактора перспективи країни;
  • форматів стратегічного партнерства в контексті викликів глобальної безпеки;
  • сучасних загроз безпеці електронних систем.

Форум став майданчиком для глибокого аналізу й дискусій щодо фундаментальних цінностей, таких як свобода, демократія, права людини, основні ознаки сучасної правової держави, які є основними у відносинах між ЄС та Україною.