Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відзначили 100-річчя з дня народження Петра Андрухова

19.06.2024

19 червня в Науковій бібліотеці Національного університету “Острозька академія” відбувся круглий стіл на тему “100 років Петру Зотовичу Андрухову”.

Організатори події – Центр вивчення спадщини князів Острозьких та кафедра історії НаУОА ім. М. П. Ковальського.

Захід присвячений 100-літтю від народження історика, краєзнавця, освітнього та громадського діяча, засновника й першого голови Острозького науково-краєзнавчого товариства “Спадщина” ім. князів Острозьких (1989-1996), члена і одного із засновників Острозького осередку українського історичного товариства, керівника наукового Центру вивчення спадщини ОА, першого почесного професора Острозької академії Петра Зотовича Андрухова.

Із вітальним словом звернувся в.о. ректора Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник:

“Щиро вітаю всіх, хто сьогодні прийшов відзначити 100-річчя з дня народження Петра Зотовича Андрухова. Серед нас є люди, які знали й пам’ятають цю видатну особистість. Важливо, що тут присутні також острожани, які не забувають людину, ідея якої зробила з провінційного містечка центр освіти й культури. Ми повинні бути вдячними Центру вивчення спадщини князів Острозьких за їхню відданість традиціям й організацію конференцій, присвячених людям, які не лише мають зв’язок з Острожчиною, але й назавжди будуть вписані в історію України”.

Ігор Пасічник відзначив визначну роль Петра Андрухова в житті Острога й Острозької академії, розповів цікаві історії, пов'язані з Петром Зотовичем.

Модерував зустріч директор арт-кластеру НаУОА, художник-реставратор, краєзнавець Микола Бендюк.

Упродовж зустрічі звучала доповідь кандидата історичних наук, керівника Центру вивчення спадщини князів Острозьких Ігоря Тесленка на тему "Коли були написані перші українські сторінки в історії Острога?".

Крім цього, із доповіддю виступила докторка історичних наук, професорка кафедри історії України РДГУ Руслана Давидюк на тему "Учасники Української революції в Острозі 1920-1930-х років” та кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії ім. М. П. Ковальського Микола Близняк на тему "Творча спадщина Петра Андрухова", Валентина Шавронська на тему "Петро Андрухов і діяльність «Просвіти» в Острозі".

Під час зустрічі учасники поділилися теплими спогадами про Петра Зотовича, висловлюючи щиру повагу і вдячність за його вагомий внесок у розвиток міста.

Також Музей історії Острозької академії підготував експозицію, що включала унікальні документи й фотографії, які висвітлювали життєвий шлях видатного вченого Петра Андрухова. В експозиції було представлено цінні матеріали, що стосувалися створення науково-краєзнавчого товариства "Спадщина". Ці матеріали, передані музею Ігорем Грицюком, відкривали сторінки його діяльності й досягнень.

Наукова бібліотека НаУОА також долучилася до вшанування пам'яті Петра Андрухова, організувавши виставку книг і публікацій, які відображають багатогранність його наукових інтересів і досягнень.

Внесок Петра Андрухова в розвиток краєзнавчого руху на Острожчині є незмірно цінним. Петро Андрухов зумів об'єднати навколо себе групу однодумців і колег. Його лідерство й натхнення стали рушійною силою для багатьох, хто прагнув повернути славу і значущість університету.

Петро Андрухов залишив після себе невгасимий слід в історії Острожчини. Його життя є прикладом самовідданого служіння науці й освіті, яке надихає наступні покоління науковців і дослідників. Пам’ять про Петра Андрухова живе в серцях тих, хто мав честь працювати поруч із ним, а його спадщина продовжує розвиватися, приносячи нові плоди для науки й суспільства.