Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася міжнародна наукова конференція «Агора: дискусії про політику в Європі»

18.06.2024

У межах проєкту Erasmus+ Жана Моне «Вивчення принципів і цінностей європейської політики від Перикла дотепер» 18 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася міжнародна наукова конференція «Агора: дискусії про політику в Європі».

Конференція складалася з панельної дискусії і двох секцій. Модерували захід доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА, керівник проєкту Дмитро Шевчук і кандидат наук з державного управління, доцент кафедри національної безпеки та політології НаУОА, керівник Школи політичної аналітики «Поліс», виконавець проєкту Віталій Лебедюк.

«Конференція відбувається в межах проєкту, який присвячений студіям принципів і цінностей європейської політики. Це, власне, і визначило тематику цього наукового заходу. Водночас конференція є міждисциплінарною, що дало можливість залучити до обговорень не лише політологів, але й філософів, істориків, правників, культурологів тощо. Нашу конференцію ми прагнемо також перетворити на майданчик, де обговорюються найважливіші політичні, культурні, філософські проблеми Європи й України»,

зазначив Дмитро Шевчук.

Під час першої секції говорили про джерела європейського розуміння «влади», націю в умовах глобалізації, сучасність і європейську парадигму культури, філософію цифрової інформаційної свідомості, політичну філософію освіти, європейську політику в часи постправди, солідарність народів у контексті європейської політики тощо.

Спікери другої секції закцентували увагу на темах мультикультуралізму й нативізму, політичного й військового досвіду України для Європейського Союзу, нової візії українсько-польських відносин, Австрії напередодні виборів до європейського та національного парламентів, новій виборчій системі в Україні й повоєнних викликах, релігійній політиці в європейських країнах тощо.

«Ідея назви конференції зародилася не випадково, оскільки саме в давньогрецьких містах-державах були площі, де точилися дискусії про суспільне життя. Тому ми вирішили звернутися до цієї першопочаткової ідеї щодо обговорення актуальних проблем. Крім того, інтеграція України до ЄС стимулює нас до більш активного пізнання й розуміння суспільно-політичних процесів у Європі, що має сприяти виробленню відповідної політики й побудові горизонтальних зв'язків. Активні дискусії під час конференції є гарним підтвердженням цього»,

зауважив Віталій Лебедюк.

Кандидатка політичних наук, доцентка кафедри національної безпеки та політології Наталія Малиновська додала, що заходи, де науковці діляться своїми дослідженнями, рефлексіями завжди цінні і сьогодні ми особливо потребуємо наукового обговорення й комунікації. 

«Насправді хорошим публікаціям передують тривалі дискусії, які допомагають порушувати актуальні питання. Разом із процесами євроінтеграції, змінами в публічній політиці науковці пропонують аналіз й осмислення сучасних процесів. Зокрема, у своїй доповіді закцентувала увагу на тому, які нові чи призабуті ідеї з новими сенсами ми можемо принести разом зі вступом до ЄС. Цим і важлива дискусія про Європу, коли в ній є нові ідеї й сенси»,

підсумувала Наталія Малиновська.

До слова, «Вивчення принципів і цінностей європейської політики від Перикла дотепер» – це проєкт Erasmus+ Жана Моне, який Острозька академія виграла у 2023 році. Його цілями є розробка і впровадження в навчальний процес модулю, присвяченого вивченню принципів і цінностей європейської політики; актуалізація проблеми європейської політики в науковому дослідженні Європейського Союзу і його політики щодо забезпечення європейської ідентичності українського народу; популяризація європейських цінностей для формування політичної культури України на європейських засадах.