Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася науково-практична конференція «Актуальні питання громадського здоров’я»

18.05.2024

17 травня в Національному університеті “Острозька академія” в межах щорічної конференції “Дні науки 2024” відбулася науково-практична конференція «Актуальні питання громадського здоров’я» й круглий стіл за напрямом «Реабілітаційні заходи в умовах війни та післявоєнному періоді».

На захід завітали директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОВА Олег Вівсянник, генеральний директор ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головний державний санітарний лікар Рівненської області Роман Сафонов, Директор Департаменту соціальної політики ОДА Роза Слободенюк, секретар Острозької міської ради Тарас Хмарук, директор КП “Острозька психіатрична лікарня” Вадим Бондарчук, медичні працівники, лікарі і студенти.

Із вітальним словом звернувся проректор із науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук: 

«Тема громадського здоровʼя — одна з найважливіших в Україні. Забезпечення громадського здоровʼя — один з аспектів безпеки нашої країни. Сьогодні дуже важливо обговорювати питання, які стосуються організації системи громадського здоровʼя, оскільки в нас відбуваються реформи медичної сфери. Острозька академія активно долучається до всіх дискусій, які відбуваються в нашій державі. Ми започаткували освітню програму «Громадське здоров’я». Якість навчання на ній, беззаперечно, не викликає ніяких сумнівів. Це засвідчує, що всі наші освітні програми пройшли акредитацію. Крім цього, ми активно долучаємося до тих викликів, які наразі поставлені перед нами, адже наша країна сьогодні переживає складні часи, і одна з тем, яку ми порушуємо, - тема психічного здоров’я, підтримки ветеранського середовища. Щиро сподіваюся, що під час сьогоднішньої конференції й круглого столу ви розглянете не тільки теоретичні питання, а й обговорите нагальні проблеми, які стосуються сфери громадського здоров’я, зможете надати певні рекомендації для інших наших проєктів. Тому бажаю всім плідної дискусії».

Модератор зустрічі - завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання, доктор медичних наук, професор Ігор Гущук. 

Зі словами привітань до присутніх звернувся Тарас Хмарук: 

«Радий вітати всіх на науково-практичній конференції, присвяченій актуальним питанням громадського здоровʼя! Передусім велика вдячність організаторам за такий захід на теренах Острога. На сьогодні в Острозької міської ради й кафедри громадського здоровʼя склалася чудова співпраця з наявними спільними досягненнями. Тому сподіваюсь на подальшу плідну роботу разом. По-друге, надзвичайно приємно, що рідна альма-матер як завжди тримає високу планку у своїй роботі, про що свідчить участь високопоставлених практиків у роботі конференції. І насамкінець хотів би висловити слова щирої вдячності для наших Героїв і Героїнь, завдяки яким ми можемо брати участь у сьогоднішньому заході на теренах Острога. Усім продуктивної конференції!»

Упродовж зустрічі говорили про сучасні вимоги до фахівців у сфері громадського здоров’я. Стейкхолдери окреслили свої погляди на поточні виклики й потреби, які постають перед суспільством. Вони висловили свої очікування щодо кваліфікації й компетенцій фахівців, які будуть втілювати ці вимоги в життя.

Одним із основних аспектів обговорення стало бачення стейкхолдерів щодо сучасного стану громадського здоров’я, психологічної допомоги й соціального благополуччя. Вони підкреслили важливість підготовки спеціалістів, які не лише володіють необхідними професійними знаннями, а й мають здатність оперативно реагувати на нові виклики, що постають перед суспільством та державою.

«Радий знову бути у стінах Острозької академії. Нещодавно ми розпочинали дуже хорошу ідею створення спроможної мережі лікування в освітніх закладах. Наступний етап реалізації реформи, яка є обовʼязковою і в багатьох лікувальних профілактичних закладах повинна працювати, – реабілітація. Сьогодні ми маємо обʼєднати свої зусилля у сфері громадського здоров’я, розповісти й довести системі, що реабілітація — це той крок, який розпочинається доволі часто в медичному закладі і потребує подальшої комплементації в систему громадськості. Коли ми будуємо загальну систему реабілітації, вона є доволі важливою. Це обʼєднання як медичних, так і соціальних й економічних функцій”,

зазначив Олег Вівсянник.

“Перед нами сьогодні стоїть велике спільне завдання — організувати наше життя, зробити його зручним, підготувати його до повернення наших ветеранів війни, забезпечити комфортне та якісне соціальне життя тих мешканців, які найбільше потребують такої допомоги”,

зазначила Роза Слободенюк.

Важливою частиною заходу була дискусія, де учасники обговорили нагальні потреби громад і регіонів у сфері громадського здоров’я. Особливу увагу приділили питанням психічного стану населення, зокрема військових, що є актуальним в умовах сьогодення. 

«Україна зараз торує шлях, коли формує систему громадського здоровʼя для багатьох країн Європи, яка не стикалася з тими викликами, які маємо ми зараз. З іншого боку, в кожного з дотичних субʼєктів, які входять у систему громадського здоровʼя, є своє бачення. Уже зроблено серйозний крок для того, щоб різні субʼєкти цієї системи мали законодавчі підстави для цієї роботи»,

зазначив Роман Сафонов.

Упродовж зустрічі Ігор Гущук ознайомив присутніх із спеціальністю "Громадське здоров'я" і представив освітні програми першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти, спрямовані на підготовку нової генерації висококваліфікованих кадрів, які вже пройшли відповідну акредитацію Національним агентством з якості вищої освіти. 

Також пан Ігор презентував нову аспірантську освітньо-наукову програму для третього (доктор філософії) рівня вищої освіти. Розповів про те, чим була зумовлена її поява й звернув увагу на те, що кафедра була створена у липні 2017 року на базі факультету політико-інформаційного менеджменту. 

Ігор Гущук закцентував увагу на меті створення – удосконаленні і впровадженні державної політики, спрямованої на вирішення таких проблем, як біобезпека й безпека середовища життєдіяльності людини, реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я під час війни і в післявоєнний період, демографічна криза, зростання захворюваності, зокрема погіршення психічного/ментального здоров'я, інвалідизація і смертність серед населення, нерівний доступ до медичних послуг, низька економічна ефективність галузі охорони здоров’я та незадоволення громадян станом медичної допомоги. 

Враженнями від заходу поділилася студентка 2-го курсу спеціальності «Громадське здоров’я» Анна Ярмолюк: 

«Сьогодні був насичений і важливий день. На конференції в межах Днів наук 2024 була порушена незвичайна тема для громадського здоровʼя, на яку студенти подивилися по-іншому. Розглянуті питання були корисними, на мій погляд, як для фахівців, так і для студентів, адже цікаво було послухати думку очільників щодо різних екстрених ситуацій у сфері громадського здоровʼя».

Конференція стала важливою платформою для обміну думками й визначення основних напрямів розвитку системи охорони громадського здоров’я в Україні. Вона дозволила сформувати чітке розуміння того, які вимоги ставить перед фахівцями сучасність й окреслити подальші кроки для їх реалізації. За підсумками конференції й круглого столу підготовлений проєкт Резолюції для обговорення та затвердження основними стейкхолдерами на різних рівнях управління.