Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академій відбулася панельна дискусія “Стурбованість меритократією: хто гідний влади?”

16.05.2024

15 травня в межах Днів науки в Національному університеті “Острозька академія” відбулася панельна дискусія “Стурбованість меритократією: хто гідний влади?”

Зустріч відбулася також у межах проекту “Studies of principles and values of European politics from Pericles to modern times № 101127113 — POLIS — ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH” спільно з видавництвом «Наш формат».

Із вітальним словом звернувся доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук:

“Цими днями в Острозькій академії відбуваються Дні науки. Одним із заходів, які ми проводимо вже традиційно, є панельна дискусія за підтримки і в партнерстві видавництва «Наш формат». Ми обираємо одну з найновіших книг, яку видавництво видало. Це або перекладна книга, або видана українським автором, і, зазвичай, вона присвячена політичній або соціальній проблематиці. Видавництво допомагає нам задіяти цікавих спікерів. Цього року ми поговоримо про меритократію, оскільки нагодою стала книга, яка нещодавно зʼявилася у їхньому видавництві”.

Спікери - кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка» Роман Лехнюк; кандидат наук з державного управління, доцент, керівник НЦ Школа політичної аналітики «ПОЛІС» НаУОА Віталій Лебедюк; кандидатка політичних наук, доцентка, доцентка кафедри національної безпеки та політології НаУОА Наталія Малиновська.

Цьогоріч учасники панельної дискусії обговорили книгу «Влада гідних. Як меритократія створила сучасний світ». Автор книги — редактор відділу політики й колумніст журналу Economist, доктор історії в Оксфордському університеті Адріан Вулдрідж.

Упродовж зустрічі учасники з’ясували поняття меритократії, як вона стосується України та як може допомогти розвинути українську політичну культуру.

Книга містить інформацію про те, що дає змогу найкраще визначити, чи гідна людина обіймати важливі посади.

У своїй книзі Адріан Вулрідж ретельно досліджує історію меритократії від самого її зародження у Стародавні часи й до сьогодення, а також аналізує причини її занепаду в сучасному світі й задумується над тим, чи можливе повернення цієї моделі в майбутньому.

У різний час і в різних місцях правителі й цілі суспільства винаходили й випробовували найрізноманітніші варіанти, щоб досконало втілити принципи меритократії — влади найкращих, влади гідних.

Автор простежує історію меритократії від часів винайдення у Стародавні часи і до її сьогоднішньої кризи, щоб поставити основні питання — яке в неї майбутнє і чи є їй адекватні альтернативи?

У підсумку спікери з’ясували, чи справді меритократія це суперечливий феномен, наскільки вона є актуальною та як ми можемо концепцію меритократичного правління застосовувати в умовах сучасних політичних режимів.