Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася зустріч із головною редакторкою газети «День» Ларисою Івшиною

15.05.2024

15 травня до Національного університету «Острозька академія» завітала головна редакторка щоденної всеукраїнської газети «День» Лариса Івшина, яка представила студентам перевидання книг «Україна Incognita», «Сила м’якого знака…» та «Детокс».

«В Острозькій академії постійно відбуваються зустрічі з цікавими, унікальними й видатними особистостями. Однією з таких є наша сьогоднішня гостя, людина-легенда в багатьох галузях, зокрема журналістики й політики - Лариса Івшина. Пані Лариса - єдина людина у світі, яка має найвищу нагороду Острозької академії «Україна-Фенікс-Лелека». До відродження університету вона залучила багатьох учених, меценатів, зокрема подружжя Віталія й Олени Гайдуків, завдяки яким в закладі з’явився оригінал Острозької Біблії, новий автобус і відреставрована Наукова бібліотека. Із публікації в газеті «День» про університет дізнався канадський меценат, на жаль, уже покійний Ераст Гуцуляк, який неодноразово надавав кошти на будівництво нового корпусу НаУОА»,

зазначив в. о. ректора Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник

Завдяки Ларисі Івшиній було створено Острозький клуб вільного інтелектуального спілкування молоді - перший в Україні. Газета «День» взяла на себе виховання студентів і випускників Острозької академії, які долучилися до її Літньої школи журналістики і стали відомими журналістами й політиками. Саме з ініціативи газети «День» до університету завітав, на жаль, уже покійний Євген Марчук, який будучи на посаді міністра оборони, передав Острозькій академії закинуті військові казарми. Згодом вони стали студентським містечком і військовим ліцеєм.

«Острозька академія - це ідентичність і модернізація, пам’ятаючи минуле творити сьогоднішнє майбутнє. Єдність старого й нового корпусів університету показує, як люди це зробили. Допомагали дуже багато активних людей зі всієї країни. Найперше - це велика роль особистостей в історії Острозької академії, меценатів, подвижників. Це свідчить про те, що українці здатні на синергію, спільні зусилля, солідарність, якщо довіряють. Довіра і вдячність - те, що творить унікальну атмосферу Острозької академії. Дуже щаслива, що на різних етапах відродження університету завжди долала відстані для того, щоб поспілкуватися зі студентами; завжди бачила їхню теплоту і вдячність, сподіваюся побачити ще»,

додала Лариса Івшина.

Наприкінці зустрічі студенти поставили низку питань Ларисі Івшиній. Говорили про відмінності між українською й американською журналістикою, формування представників нації, сучасну університетську освіту, протидію російській пропаганді тощо.

Враженням від зустрічі поділилася студентка 1-го курсу спеціальності «Українська мова та література» Мирослава Одарич:

«Дякую Острозькій академії за чудову можливість зустрічей із цікавими й освіченими людьми, зокрема головною редакторкою газети «День» Ларисою Івшиною. Ми обговорювали майбутнє української журналістики, книги, наше сьогодення й відродження Острозької академії. Зустріч із пані Ларисою викликала жвавий інтерес у студентів, про що свідчили багато запитань, які лунали з аудиторії».