Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася лекція відомої діячки світового українства Наталії Пошивайло-Таулер

14.10.2024

14 жовтня 2024 року на базі Національного університету «Острозька академія» відбулася онлайн-лекція Віцепрезидентки Світового Конґресу Українців (СКУ) у регіоні Океанії та Азії, Голови Освітньої референтури Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО), Голови Союзу Українок Вікторії (Австралії) Наталії Пошивайло-Таулер. Тема: «Ім’я Лесі Українки в українському громадському і культурному житті Австралії та Нової Зеландії (1949–2023 рр.)». 

Організатором події став Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА в партнерстві зі СКУ та СФУЖО. Серед учасників зібрання – студенти та аспіранти Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Академії, педагогічні та науково-педагогічні працівники закладів освіти різного типу з Вінницької, Волинської, Сумської та Хмельницької областей. Зустріч пройшла в змішаному форматі: студентська спільнота Острозької академії доєдналася офлайн із аудиторії, освітяни з інших населених пунктів – онлайн. 

Модерувала захід директор Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА, доктор історичних наук, професор Алла Атаманенко. 

Пані Наталія розповіла цікаві факти з історії становлення українських громад в Австралії та Новій Зеландії, проводила історичні паралелі, охарактеризувала постать Лесі Українки як свого роду об’єднавчий центр і каталізатор реалізації закордонними українцями різного роду проєктів (освітніх, культурно-мистецьких, видавничих та ін.). 

«Я є фанатом України та українства. Це моя любов. Україноцентричний погляд на світову історію надзвичайний важливий також. Мої дослідження показують, що українці є і були по всьому світу, відігравали надзвичайно важливу роль в історії, географічних відкриттях. Ім’я Лесі Українки мені попадалося в дуже багатьох журналах, газетах, публікаціях у діаспорі. Ім’я Лесі Українки носить багато відділів Союзу Українок»,

відзначила на початку зустрічі Наталія Пошивайло-Таулер.

Опісля завершення лекційної частини, пані Наталія чітко і вичерпно відповіла на всі запитання, які цікавили слухачів. Йшлося про обізнаність зарубіжної аудиторії з постаттю Лесі Українки, про особливості співпраці українських громад із українськими закордонними дипломатичними представництвами. Навіть вдалося спільними зусиллями виокремити перспективні ідеї для реалізації в майбутньому. 

«Австралія, хоч і далекий континент, але континент, де українці представлені доволі давно. Континент, який як держава, нам дуже добре допомагає. […] Ми дуже вдячні Вам, пані Наталіє, що Ви погодилися виступити з лекцією перед нашими студентами і нашими гостями, які доєдналися онлайн. Я сподіваюся, що така співпраця буде продовжуватися»,

підсумувала Алла Атаманенко.

«Захід дозволив поліпшити знання з історії світового українства, зокрема в Австралії та Новій Зеландії. Лекторка доступно і цікаво подавала матеріал, що сприяло його доброму засвоєнню. Було цікаво дізнатися про напрями роботи українських громад, особливості їхньої співпраці з дипломатичними установами, почути міркування про те, як потрібно популяризувати українську культуру серед іноземців»,

поділився враженнями аспірант Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки НаУОА Дмитро Стретович.

Організаційний комітет висловлює щирі слова подяки пані Наталії Пошивайло-Таулер за проведену пізнавальну лекцію, готовність до подальшої співпраці, активність і лідерство задля розвитку українського життя в світі. 

Вдячні всім, хто доєднався до заходу!

Відеозапис лекції можна переглянути на YouTube-каналі Інституту досліджень української діаспори НаУОА.

P. S. Приємно вказати, що дана подія дала старт початку нового циклу лекцій і зустрічей з відомими діячами та дослідниками світового українства в Острозькій академії. Запрошуємо стежити за нашими анонсами і долучатися до наших майбутніх подій! Для цього радимо підписати на сторінку Інституту досліджень української діаспори НаУОА в Facebook: https://www.facebook.com/idud.oa