Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про розбудову та зміцнення спроможності української армії розповів генерал-лейтенант армії США у відставці Бен Ходжес

14.06.2024

14 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася дев’ята лекція пана Бена Ходжеса, генерал-лейтенанта армії США у відставці, екскомандувача американської армії у Європі. Тема лекції – «Building and strengthening the capacity of the Ukrainian army».

Модерував зустріч доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов.

Презентуємо найважливіші цитати з лекції пана Бена Ходжеса:

  • В армії є багато жінок і вони роблять значний внесок. Жінки є хорошими в розвідці й керуванні дронами. Вони повинні мати можливість долучатися до військової служби і працювати у сферах, у яких хотіли б і де були б найбільш ефективними. Вважаю, це б змінити баланс сил. Чоловіки служать в армії традиційно, але в нас немає достатньої кількості людей, саме тому слід збільшити масштаб і дозволити жінкам долучатися до війська й бути ефективними там.
  • Потрібно розвивати програми лідерства у школах й університетах, адже надзвичайно важливо виховувати нових лідерів. Радянське мислення щодо армії тісно пов’язане з трактуванням армії як місця, де до військовослужбовців ставляться як до в’язнів. До кожного солдата потрібно ставитися добре. Це те, як держава може покращити своє військо. Президентові й прем’єр-міністру необхідно докласти величезних зусиль, аби позбавитися радянського підходу до військової служби в українській армії.
  • Армія – єдина інституція, наділена правом відстоювати справедливість. Це надзвичайно велика відповідальність, яка покладається державою на військових. У війську є своя прокуратура, яка адмініструє правопорядок. Солдати є тими самими громадянами, тому вони також мають бути захищені законодавством. Військових в Іраку й Афганістані завжди повідомляли про те, що вони не можуть вбивати просто так, що їхні вчинки тягнуть за собою юридичну відповідальність. Дисципліна була й залишається дуже важливою.
  • У деяких країнах процес приєднання до армії сповнений конкуренції. Але вона виникає не просто через те, що служити в армії престижно, а тому, що держава прагне мати високоефективне військо. Щоб досягти цього, уряд повинен запевнити чоловіків і жінок у тому, що вони матимуть хорошу підготовку і до них будуть добре ставитися.
  • Щоб долучитися до армії, люди повинні підготуватися передусім ментально, їм потрібно поговорити з родиною, де до їхнього рішення поставляться з повагою. Також необхідно мати навички надання першої медичної допомоги й користування зброєю. Люди повинні розуміти, що вони можуть витримати набагато більше, ніж вони думають.

 

Читайте також: