12 квітня 2024 року на базі Національного університету «Острозька академія» пройшла друга зустріч із циклу заходів «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?» проєкту Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин (НТІДМВ) «Жіноче обличчя дипломатії» (автор і куратор – доктор історичних наук, професор Ірина Матяш). Тема обговорення – «Кулінарна і культурна дипломатія: як сприяти формуванню позитивного іміджу країни через їжу і культуру?». Організаторами події виступили НТІДМВ і Фонд Ганнса Зайделя в Україні за співпраці з командою партнерських установ. Від НаУОА партнерами є Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара і Навчально-науковий інститут міжнародних відносин та національної безпеки. Захід об’єднав понад 270 учасників із України та низки іноземних держав.
Модерувала зібрання Голова Правління НТІДМВ Ірина Матяш. Привітали учасників і виголосили змістовні промови Почесні та спеціальні гості:
- Катерина Ющенко, дружина Президента України (2005–2010);
- Любов Абравітова, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Південно-Африканській Республіці, Республіці Мозамбік та Республіці Ботсвана;
- Юрій Ковриженко, шеф-кухар, теле- і радіоведучий, амбасадор української кухні у світі.
«Я завжди була рішучим прихильником жінок у дипломатії. […] Жінкам притаманні багато рис, які природньо роблять їх ефективними дипломатками. Вони віддані справі та дуже багато працюють. Вони добре організовані та ефективно спілкуються. Вони знають як працювати в команді та делегувати повноваження. Вони ефективно підтримують своїх співробітників. Вони розуміють, що дипломатія – це не лише жорстка, а й м’яка сила – представляти свою країну найкращим чином. Вони розуміють, що налагодження добрих відносин може принести величезну користь їхній країні. Іноді більшу, ніж жорстка політика. Але якщо їм потрібно бути жорсткими, вони не цураються. Вони виявляють співчуття і розуміння»,
«Наша культурна та історична спадщина і те, як ми можемо сьогодні презентувати, є чи не найефективнішим методом і способом доведення всіх, абсолютно всіх, болючих і пріоритетних тем»,
«Наша справа закохати іноземців в українську кухню, а не нав’язати їм щось, що вони не зрозуміють. Кожне меню має створюватися під окрему країну, під окремий регіон, під регіони країни»,
У ході основної частини заходу – експертної панелі – запрошені спікери виголосили змістовні доповіді, поділилися порадами і рекомендаціями з досвіду власної роботи, окреслили виклики, які стоять перед сучасною кулінарною і культурною дипломатією України, відзначили здобутки, апелювали до уроків історії. Експертами були:
- Тетяна Сибіга, громадська діячка, перекладач, співзасновниця Платформи «Подружжя українських дипломатів» – «Протокол і етикет у дипломатії: практичні поради на щодень і урочисті події»;
- Маріанна Душар, докторантка Інституту народознавства НАН України, директорка ГО «Інститут Галицької Кухні», Національна експертка із Традиційних Гарантованих Особливостей (TSG), дослідниця, письменниця та блогерка у тематиці української кухні – «З домашньої кухні – на світову гастрономічну сцену: українська національна їжа як маркер ідентичності та інструмент промоції української культури в світі»;
- Есма Аджієва, засновниця і голова Правління ГО «АЛЄМ», радник Міністра культури України (2016–2019), експерт Українського культурного фонду (з 2020 р.) – «Кавова традиція кримських татар як шлях пізнання кримськотатарської культури».
«Презентуючи нашу кулінарну традицію за кордоном, ми повинні пам’ятати про те в якому вимірі ми говоримо про кухню»,
Активно працювала група диспутантів, до складу якої увійшли:
- Наталія Рилач, засновник і директор Експертного центру «Дипломатія: міжнародні відносини, етикет, протокол», співзасновник і керівник Школи молодого українського дипломата Бізнес-школи Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат економічних наук, доцент, член Української Асоціації зовнішньої політики;
- Марина Гримич, доктор історичних наук, кандидат філологічних наук, професор, директор видавництва «Дуліби», письменниця, менеджерка культурних проєктів;
- Людмила Недільська, дипломат Міністерства закордонних справ України (Департамент консульської служби, Перший територіальний департамент), консул, т.в.о. Генерального консула України в Торонто (2014–2016), доцент кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності Західноукраїнського національного університету, кандидат політичних наук.
«Тема сьогоднішнього заходу є надзвичайно актуальною, адже їжа та національна кухня стали сьогодні важливим інструментом дипломатії, творчим і смачним способом піділитись найкращим нашої країни та просувати співпрацю на будь-яких рівнях. Щиро дякую високоповажним спікерам за надзвичайно цікаві доповіді, які презентували практичний досвід та здобутки у сфері кулінарної та гастрономічної дипломатії, а також, неймовірну масштабну та системну роботу, спрямовану на просування інтересів держави на міжнародній арені та зміцненню позитивного іміджу України в світі!»,
Відеозапис прямої трансляції заходу розміщено на YouTube-каналі НТІДМВ: https://www.youtube.com/watch?v=rEqvGH-sv38
Організаційний комітет щиро дякує всім, хто долучився до участі в заході. Наступний захід відбудеться 17 травня і буде присвячений обговоренню ролі жінки як кар’єрного дипломата: Надзвичайного і Повноважного Посла, консула в зарубіжних країнах.