Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулося відкриття виставки «Із полум’я зродились»

09.05.2024

До Дня Європи 9 травня в Арт-кластері Національного університету “Острозька академія” розпочав роботу проєкт «Із полум’я зродились».

Організатори: Арт-кластер НаУОА, Національний музей Революції Гідності та БФ «КОЛО».

Виставка розповідає про боротьбу за свободу в російсько-українській війні і знайомить із її героями – військовиками, медиками й волонтерами, які наближають нашу перемогу. 

Модерував захід керівник Арт-кластеру Острозької академії Микола Бендюк.

Із вітальним словом до присутніх звернулася докторка психологічних наук, професорка, проректорка з навчально-виховної роботи Руслана Каламаж:

«Найщиріші вітання для наших гостей – організаторів цієї виставки. Щиро дякуємо, що ви завітали до нас саме сьогодні. 9 травня ми відзначаємо День Європи й маємо таку чудову, надихаючу виставку, яка дає нам можливість формуватися й зрозуміти, хто ми, які ми, звідки йдемо й куди хочемо прийти, якими є наші цінності. Вдячні за ті сенси, які ви вкладаєте у виставку. В Острозькій академії ми приділяємо дуже важливу роль національно-патріотичному вихованню студентів, про це свідчить й активна волонтерська діяльність, яку здійснюють і викладачі, і студенти. Радіємо, що виставка буде працювати в нашому університеті й надихати нас навчати й навчатися».

Проєкт створено з метою збору коштів на обладнання нового приймального відділення НВМКЦ «Головний військовий клінічний госпіталь» у Києві. 

В НаУОА організатори продовжили збирати кошти вже на потреби евакуаційних вагонів для мобільної евакуації поранених. 

“Із полум’я зродились» - це гімн українських націоналістів “Зродились ми” . Цей проєкт має багато сенсів. Ми з вами живемо в той час, коли і ви, і ми - ветерани всіх революцій, які стали на боротьбу з росіянами, щоб захистити Україну»,

зауважив генеральний продюсер «Ukrainian Fashion Week», волонтер, координатор медичних програм БФ «КОЛО» Володимир Нечипорук.

На виставці пристуні дізналися історії й побачили речі відомих захисників: Героя України, льотчика Вадима Ворошилова «Karaya», Давида Касаткіна «Хіміка», Юлії Паєвської «Тайри», Тати Кеплер, Леоніда Остальцева.

В експозиції також представлено рукопис головнокомандувача ЗСУ (2021–2024) Валерія Залужного, почесні медалі й нагороди українських воїнів, уламки снарядів, малюнки й інші артефакти.

«Насамперед хотіла б подякувати всім, хто тут зібрався, адже це насправді дуже важливо. Кожна історія побудована на наших особистих історіях, це не вигадки. Якщо ми не будемо вивчати історію на прикладах сучасників, тоді вона буде навʼязана нам і чужа»,

зазначила співробітниця Національного музею Революції Гідності, волонтерка, громадська активістка Юлія Пішта.

Світлини героїв виставки – роботи фотографа Міни Сорвіно, які ввійшли до однойменного артбука.

Крім цього, з музичним привітанням виступив фронтмен гурту «Мандри» Сергій «Фома» Фоменко. 

Більше про проєкт на авторській екскурсії розповіла співорганізаторка проєкту, керівниця проєкту БФ «КОЛО» «Мобільна евакуація» та проєктів Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» Ірина Солошенко.

«Війна навчила мене тому, що варто перестати усього боятися. Потрібно перестати боятися, щоб висловлювати свої думки, перестати боятися сягати чогось великого. Це все потрібно робити, адже тебе може не стати завтра. Для цього всього є сьогодні»,

зазначила пані Ірина.

Вона розповіла про кожного з представлених на виставці Героїв, їх особисті історії і внесок у наближення перемоги.

Острог став уже четвертим містом, яке побачило виставку «Із полум’я зродились». Виставка триватиме до 30 червня, тому запрошуємо всіх охочих!