Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація книги Олександра Зінченка «Як українці зруйнували імперію зла»

07.06.2024

7 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація книги українського публіциста, історика, журналіста й телеведучого Олександра Зінченка «Як українці зруйнували імперію зла».

Модерував зустріч доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук.

«Як українці зруйнували імперію зла» – це унікальне дослідження зі спогадами учасників і свідків здобуття Україною незалежності, а також донедавна секретні документи ЦРУ і КДБ. У книзі автор поденно відтворив події 1991 року від того дня, коли Леоніду Кравчуку повідомили про можливий розпад СРСР й до того моменту, коли Україна здобула незалежність.

«У цій книзі для мене важливо було, по-перше, показати коріння історії української незалежності, як вона охоплювала чимдалі більшу кількість людей; описати динаміку суспільних настроїв. По-друге, спростувати той факт, що українці отримали незалежність неочікувано. Це не відповідає дійсності. Уся книга розповідає про це. По-третє, важливо було сказати про те, у який спосіб відбувалася дискусія всередині українського парламенту в той час, як він зрештою прийняв таке одне з небагатьох фантастично елегантне рішення. На мою думку, важливо, щоб українці цю історію прочитали»,

зазначив Олександр Зінченко.

Доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу Едуард Балашов додав:

«Вважаю, що такі праці, як дослідження пана Олександра, є надзвичайно важливими для молоді, яка буде творити майбутнє України. Саме ці ґрунтовні знання про те, як формувалася українська незалежність, із кого вона починалася, які процеси їй передували, особливо необхідно знати нашим студентам».

Кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА Микола Близняк зауважив, що книга Олександра Зінченка дає можливість дізнатися важливі деталі народження української державності й проникнути в кулуари тогочасної міжнародної дипломатії тоді, коли обговорювалися доленосні геополітичні зміни у світі.

«Автор на основі архівних документів і проведених інтервʼю переконливо довів, що українцям вдалося відродити власну державність зусиллями копіткої роботи багатьох поколінь. Власне українці представлені провідною силою в процесі руйнування «імперії зла»,

додав Микола Близняк.

Враженнями поділилася студентка 2-го курсу Навчально-наукового інституту лінгвістики Анастасія Печоріна:

«Сьогодні я мала радість відвідати презентацію книги Олександра Зінченка у стінах рідної альма-матері. Ця зустріч була дуже ґрунтовною і змістовною для мене, адже так важливо знати корені зародження української незалежності. Було дуже приємно послухати пана Олександра і як письменника, і як людину, яка безпосередньо брала участь у творенні української незалежності».

До слова, Олександр Зінченко – автор книг «Година папуги. Українські сторінки Катині», «Польські олені, Обама та колективна пам'ять українців. Як подолати тяжіння минулого», «Війна і міф. Невідома Друга світова» та багатьох інших.