Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся марафон грамотности

06.09.2024

Щорічно 8 вересня Міжнародна організація ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотности. Цьогоріч Національний університет «Острозька академія» знову приєднався до його святкування. Викладачі кафедри української мови і літератури вже вшосте організували інтелектуальний марафон грамотности. Першокурсники виконували завдання на виправлення помилок у легендах про Острог. Дистанція спортивного марафону з бігу – 42 км 195 м, що символізували 43 помилки в текстах.

З вітальним словом звернулася кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови і літератури Лариса Мініч:

«Ви справжні молодці – активні, наполегливі й завзяті! Жодні виклики вам не страшні. 8 вересня ми відзначаємо Міжнародний день грамотности, тож це чудова нагода перевірити себе і власні знання на нашому марафоні. Попереду на вас чекає цікавий і пізнавальний захід».

Участь в інтелектуальному марафоні взяли 53 команди. Виконуючи завдання, студенти мали проявити кмітливість, згуртованість, а ще – знання норм української мови. 

Кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови і літератури Віталій Максимчук зауважив: 

«Слово «грамотний» відповідно до Словника української мови має декілька значень: у першому з них ідеться про людину, яка вміє читати й писати. Але, на жаль, ми живемо в умовах війни, коли багато українських дітей вже ніколи не зможуть ні читати, ні писати, бо їх вбила росія. Вона знищує все, що стосується української культури, мови, всіх, хто певною мірою грамотний». 

Пан Віталій додав, що наступне значення прикметника «грамотний» – це той, хто вміє грамотно читати й писати. Це значення слова «грамотність» виведене з того самого кореня, що й іменник «граматика». Українська граматика своїми коренями сягає Стародавньої Греції та Риму, але її ази було закладено на території Острога, тобто в Острозькій греко-словʼяно-латинській академії, коли Мелетій Смотрицький узагальнив усі правила церковнословʼянської мови й 1619 року видав «Граматику». 

«Третє значення слова «грамотний» – це людина, яка вміє грамотно виходити з усіх життєвих ситуацій. Ви повинні прагнути бути грамотними в усіх трьох значеннях цього слова. Для цього ви вступили до Острозької академії. За час навчання ви точно здобудете грамотність і будете грамотними у своїй царині»,

підсумував Віталій Максимчук.

Перше місце в марафоні грамотности посіла команда «4 україночки», друге – «Тиша і грім», а третє – «Історикині», «Марафонці», «Мафія НБ», «Смайл».

«Участь у марафоні грамотности стала для мене справжнім відкриттям! Я зрозумів, наскільки важливо бути уважним до граматики, адже її знання не лише покращує вміння розмовляти українською мовою, але й розвиває мислення, формує точність і відповідальність у спілкуванні. Цей марафон додав мені впевнености у власних знаннях і навчив помічати ті речі, на які раніше не звертав уваги. Обов'язково братиму участь у наступних заходах!»

поділився враженнями від події студент 1-го курсу спеціальности «Журналістика» Роман Антонюк.