Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася зустріч студентів з українською журналісткою Валерією Суботіною

06.06.2024

6 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася зустріч студентів з українською журналісткою, викладачкою, поеткою, військовослужбовицею, майором Національної гвардії України, учасницею російсько-української війни, кандидаткою наук із соціальних комунікацій Валерією Суботіною (позивний «Нава»). 

Під час зустрічі пані Валерія розповіла студентам про свою роботу військовою журналісткою в пресслужбі полку «Азов», перебування в російському полоні, етичні стандарти журналістики під час висвітлення тем про військовополонених тощо:

  • Військові журналісти – це літописці, які знаходяться поруч із військовими, описують їх досвід, героїзм; намагаються не заважати зробити свою роботу, але й водночас мають бути готовими стати замість полеглих або поранених бійців у стрій.
  • Досвід повномасштабного вторгнення був іншим і для військових журналістів, і бійців загалом, бо це набагато складніший, жахливіший формат війни. Але мені хочеться, щоб майбутні журналісти сприймали часи, у які ми живемо, не лише зі смутком, але й з певною гордістю й передчуттям того, що це цікаві історичні часи. 
  • Незважаючи на ті жахи, які відбувалися в «Азовсталі», ми бачили й героїзм, вчинки людей, які навряд чи будуть повторені, бо могли статися тільки в тих обставинах. Ми мали честь знаходитися поруч із кращими воїнами України й фіксувати їхні подвиги й, на жаль, повинні були фіксувати злочини росіян. Надзвичайно пишаюся, що була в рядах пресслужби полку «Азов».

Також під час зустрічі Валерія Суботіна презентувала свою книгу «Полон», де описала трагічні події й випробування, яких зазнають українські захисники, перебуваючи в російському полоні.

Враженнями від зустрічі поділився студент 1-го курсу ОПП «Журналістика» Антон Зозуля:

«Валерія Суботіна, безсумнівно, є прикладом гідної української військової журналістки. Під час зустрічі вона поділилася з нами страшними, героїчними й надихаючими історіями оборони Маріуполя, «Азовсталі» й полону. Приємно було почути поезією авторки з її власного воєнного щоденника «Полон». Тому з радістю й надією очікуємо на те, що пані Валерія ще не раз відвідає Острозьку академію!»