Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Очі Маріуполя. Українські супергерої. Азовсталь» в Острозькій академії

06.06.2024

6 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація книги й виставки «Очі Маріуполя. Українські супергерої. Азовсталь» авторства української письменниці Анастасії Дмитрук.

«Цей захід відбувається завдяки нашим героїчним Збройним силам України. Незважаючи на умови сьогодення, ми повинні працювати, шукати хороші приємні хвилини, не забуваючи про тих, завдяки кому ми їх маємо. Сьогодні в Острозькій академії унікальна подія. До нас завітала Анастасія Дмитрук, яка є людиною неймовірної динаміки, таланту, інтелекту. Завдяки їй ми маємо можливість познайомитися з проєктом «Очі Маріуполя. Українські супергерої. Азовсталь» і зустрітися з представниками полку «Азов». Наші гості - молоді люди й ви, шановні студенти, теж молоді люди. Берімо приклад із них, щоб ця активна динамічна українська меншість постійно надихала велику українську пасивність»,

звернувся з вітальним словом в.о. ректора Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

«Очі Маріуполя. Українські супергерої. Азовсталь» – це документальна книга, що містить фрагменти листувань захисників «Азовсталі» з їхніми близькими, коли гарнізон був в оточенні. Книгу авторка доповнила власними віршами та ілюстраціями художників, чиї роботи присвячені оборонцям. Зібрані від продажу книги кошти підуть на гуманітарну допомогу й на підтримку сімей, які втратили своїх рідних.

«Для мене велика честь бути в Острозькій академії знову й говорити на таку важливу тему. Дякую молодим ініціативним, небайдужим людям, які запрошують до себе в міста для презентації книги. Люди, описані в проєкті, для мене надзвичайні, непересічні. Вони боронили Маріуполь, показали характер, зупинили блискавичний наступ на півдні, взяли на себе переважні сили противника. Завдяки ним Київ майже не постраждав. Багато азовців, які боронили Київщину, потім поїхали на південь допомагати своїм побратимам. Повертаючись із полону, пройшовши оборону Маріуполя, «Азовсталі», вони знову стають у стрій і йдуть битися з ворогом, давати йому відсіч. Ці люди надихають»,

зазначила Анастасія Дмитрук.

За словами авторки, проєкт є спробою подякувати оборонцям Маріуполя за їхню відвагу й мужність, бо своєю принциповістю й характером вони показали всьому світу, що Україна стоятиме до кінця. Їхній внесок у те, що західний світ побачив це й почав допомагати, величезний.

«Щаслива, що в таких складних стресових обставинах змогла створити щось корисне, яке і сьогодні допомагає поширювати інформацію про оборонців Маріуполя, розповідати правдиву історію, нагадувати й українцям, і світу про те, що ще багато оборонців Маріуполя перебуває в російському полоні»,

додала Анастасія Дмитрук.

На захід завітав і студент Острозької академії Дмитро Козацький (позивний «Орест») – оборонець «Азовсталі», військовий, фотограф, боєць полку «Азов», автор 25 світлин поранених побратимів із польового шпиталю на заводі, які показали світу обличчя героїв й обличчя війни.

«Моя найголовніша місія зараз – це нагадування про військовополонених. Дякую, що теж не забуваєте про це. Переконаний, що виставка, яка діє в Острозькій академії і книга, яку ви прочитаєте, будуть вас надихати. Пишаюся досвіду, який отримав у полку «Азов», перебуваючи поряд із такими неймовірними людьми. Сподіваюся, що вони мотивуватимуть вас, бо ви найкраще майбутнє нашої держави. Оборонці зараз захищають це майбутнє, а ви будете його формувати. Вірю, що всі ці історії надихатимуть вас робити нашу країну кращою, пам’ятати про подвиги полеглих, боротися за тих, хто в полоні й допомагати тим, хто живий»,

зауважив Дмитро Козацький.

Доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу Едуард Балашов додав:

«Щиро дякую пані Анастасії за проєкт «Очі Маріуполя. Українські супергерої. Азовсталь». Герої цієї книги є прикладом титанів, української незламності, духу. Вдячний пані Валерії й пану Дмитру за те, що висвітлювали події, які відбувалися на «Азовсталі». Щиро сподіваюся, що ви будете співпрацювати з нашими студентами спеціальності «Журналістика» і вони зможуть зустрітися з вами ще неодноразово».

Упродовж зустрічі студенти поставили низку запитань спікерам. Говорили про бригаду «Азовсталь», меседжі, які найкраще поширювати у світі, щоб бути рушієм змін і доносити правду, негативний вплив російської культурної експансії, наративи щодо війни тощо.

«Вважаю, що хороший акорд сьогоднішньої зустрічі – це наша активна участь, чіткі й безкомпромісні позиції в соціальних мережах, коментарі для мас-медіа, коли ми будемо говорити про полонених, доносити цю інформацію до світової спільноти, задля того, аби якнайшвидше наші захисники повернулися додому»,

підсумував Ігор Пасічник.

Враженнями від зустрічі поділилася студентка 4-го курсу спеціальності «Право» Тетяна Поліщук:

«Досі переповнюють емоції від події, яка вкотре нагадала нам про незламний дух наших захисників. Особливо цінним стало спілкування з гостями. Їхні розповіді про героїчний захист Маріуполя й особисті історії додали особливого емоційного забарвлення зустрічі. Проведення таких подій є вкрай важливим, оскільки вони дозволяють нам глибше зрозуміти те, що свобода й незалежність – це архіважливі цінності, за які варто боротися. Радію, що в Острозькій академії відбуваються заходи, завдяки яким студенти мають можливість спілкуватися з історичними особистостями, знати більше про силу й мужність наших захисників, а також зміцнювати нашу віру у світле майбутнє України».

Наприкінці заходу всі охочі мали змогу відвідати виставку «Очі Маріуполя. Українські супергерої. Азовсталь», яка розміщена на території нового корпусу Острозької академії.