Запечений у горщиках лосось, солені сливи, межиріцькі фаршировані щуки, каплуни (кастровані півні), страуси, трояндові цукерки — далеко не повний перелік смаколиків, якими ласували при дворі князя Острозького.
Про кулінарні вподобання Острозьких студентам-журналістам розповідав історик та краєзнавець Микола Бендюк. Лекція відбулася у рамках проекту «Суспільний університет» від телеканалу UA:Перший.
Студенти охоче пізнавали секрети кухні непересічних особистостей для Острога та України в цілому. Завдяки зафіксованим спогадам мандрівників, кропіткій роботі істориків можна зробити висновок, що князі Острозькі були неабиякими гурманами. Під час пишних гулянь на князівському столі можна було побачити як рибу, птицю, заморські приправи та солодощі. Велику увагу в 16 столітті приділяли вибору алкоголю: Венгерське вино, горілка(у яку входила кориця, коріандр, канарський цукор), канарське вино — це лише мала частина асортименту княжого столу серед напоїв.
Розповідав Микола Бендюк і про традиції, які досі є актуальними. Наприклад, до острозького пива подавали сухарики. А ось традиція подавати горохову кашу з салом наприкінці бенкету не дійшла до сьогодення. За інформацією істориків, користувалися князі ложкою та ножем, вилки на той час ще не було.
Цікаво, що князь Констянтин-Василь Острозький дотримувався посту.
«Лекція Миколи Бендюка була дуже цікавою та інформативною, а також ще раз дала зрозуміти, наскільки детального і глибокого вивчення потребує культура 16 — 18 століть. Прикметним є те, що саме вона і формує сучасну історію, адже багато гастрономічних вподобань Острозького є прийнятними для вживання кожним українцем тепер — те ж саме сало, медовуха, фрукти в меду, тощо. Ця інформація насправді була для мене певною новинкою, а опісля лекції виникло бажання відтворити деякі страви кухні князя у себе на столі»,
Микола Бендюк наприкінці лекції зазначив, що постать Василя-Костянтина Острозького для розвитку української культури, духовності та державності ми часто недооцінюємо. Відтак, є чимало цікавих історичних фактів, які ще чекають своїх дослідників.
По завершенню лекції студенти підготували перелік рекомендації про те, як варто висвітлювати подібну тематику.